Streljaštvo: Odličan start na početku sezone


17. oktobar 2017. SPORT – Dve srebrne i jedna bronzana medalja pojedinačno, i jedno ekipno drugo mesto, eto kako su strelci Streljačke družine „Smederevo“ započeli novi vazdušnu sezonu u međunarodnom programu. Medaljama, na prvom kolu Kupa Srbije, očekivano, okitili su se: Jasmina Milovanović i Veljko Ilić (srebrne) i Petar Adamović (bronzana). Drugo mesto ekipno osvojila je seniorska ekipa pištoljem u kojoj su pored Milovanovićeve, ekipnom uspehu doprinele i dve Ane: Alentijev i Todorović. 

Na startu nove domaće sezone u gađanju standardnim vazdušnim oružjem smederevski strelci su iz Novog Sada, sa prvog kola Kupa Streljačkog saveza Srbije, doneli tri medalje u pojedinačnim nadmetanjima i jednu ekipnu.
Srebrne madelje osvojili su Veljko Ilić i Jasmina Milovanović. Ilić je imao drugi najbolji rezultat u konkurenciji juniora, 615,4 kruga. Zlato je u Kosjerić poneo Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ sa 620,7 krugova, a bronzu Momčilo Adamović, iz Streljačkog kluba „Jedinstvo“ iz Stare Pazove sa 614,1 krugom. Vredan svake pohvale je i rezultat našeg mlađeg juniora Nemanje Adamovića, koji je sa svojim novim ličnim rekordom od 609,1 krug osvojio deveto mesto u konkurenciji 27 juniora i 2 vredna boda za plasman u finale Kupa Srbije. Ilić je osvajanjem drugog mesta upisao 10 bodova za finale kupa u svojoj juniorskoj kategoriji, a kako je sa istim rezultatom bio četvrti u kategoriji seniora, to mu je donelo i prvih sedam bodova i za to finale. Puškom je još nastupila i mlađa juniorka Natalija Tasić, koja je sa 401,2 kruga bila devetnaesta u konkurenciji 35 juniorki, 27-ma u kategoriji seniorki, kojih je nastupilo 48.
Najbolja smederevska sportistkinja Jasmina Milovanović, koju za par meseci očekuje najradosniji događaj u životu, izašla je na vatrenu liniju i sa 376 krugova osvojila srebrnu medalju u takmičenju dama pištoljem. Prva je bila Jelena Tomić iz Kikinde sa 378 krugova, a treća Aleksandra Ristović iz SK „Zvezdara“ sa 372 kruga. Bodove za finale osvojila i naša Ana Alentijev, koja je sa 366 krugova bila deveta. Treća smederevska pištoljašica Ana Todorović sa 356 krugova bila je 14-ta u konkurenciji 19 seniorki i šesta od 11 juniorki, tako da je ona osvojila i pet bodova za finale u svojoj kategoriji. Ekipno su naše devojke, sa 1098 krugova, zauzele drugo mesto iza Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda, koji je sakupio četiri kruga više.
Petar Adamović je startovao osvajanjem bronze u kategoriji juniora vazdušnim pištoljem, sa 544 kruga. Bolji od njega bili su strelci „Kolubare“ iz Lazarevca, Stefan Todorović sa 555 i Vukašin Lazić sa 548 krugova. Nastupilo je 13 juniora pištoljem. Uz treće mesto sleduju mu prvih osam bodova za plasman u finale. U kategoriji seniora našao se u samoj sredini tabele, na 16-om mestu.
Domaćin drugog kola je naša streljačka družina. Održaće se 18. novembra, a dan kasnije Smederevo će biti domaćin i prvom Prvenstvu Srbije u novoj olimpijskoj disciplini, miksevima vazdušnom puškom i pištoljem. Vikend pre ovoga u Smederevu će se održati i tradicionalni, petnaesti po redu Memorijalni turnir „Želibor Mladenović Žele“, u čast i slavu trofejnog smederevskog strelca koji nas je prerano napustio. Ovo je jedini turnir serijskom vazdušnom puškom iz Kalendara Streljačkog saveza Srbije koji pored domaćih strelaca okuplja i strelce iz bivših republika SFRJ.