Streljaštvo: Milovanovićevoj srebro, Tasićevoj lični rekord


15. decembar 2016. SPORT – U dva finala u kojima je nastupila smederevska pištoljašica Jasmina Milovanović osvojila je jednu srebrnu medalju i jedno sedmo mesto. Veliki uspeh ostvarila je Natalija Tasić, koja je puškom „ubila“ svoj  novi lični rekod i zauzela visoko četvrto mesto u izuzetno jakoj konkurenciji juniorki, prvog takmičarskog dana 41. Internacionalnog prvenstva Beograda u streljaštvu, kada se gađalo za „Trofej Beograda“. Obe takmičarke imale su odličan nastup i dan kasnije na takmičenju za „Veliku nagradu Beograda“, ali Milovanovićeva nije uspela da se posle odličnih kvalifikacija izbori i za medalju, a Tasićeva je zabeležila još jedan dobar rezultat. Oba dana solidne rezultate ostvarili su Petar Adamović, pištoljem i Veljko Ilić, puškom.

Jasmina Milovanović i Natalija Tasić, članice Streljačke družine „Smederevo“ blistale su u subotu 10. decembra, u okviru prvog takmičarskog dana 41. Internacionalnog prvenstva Beograda u streljaštvu, kada se održavao tradicionalni „Trofej Beograda“. Najpre je Milovanovićeva sa solidnih 377 krugova u konkurenciji seniorki standardnim vazdušnim pištoljem izborila plasman u finale u kome je odlično startovala i došla do srebrne medalje. Bolja od nje bila je mlada mađarica Veronika Major, a bronza je pripala reprezentativki „Crvene zvezde“, Zorani Arunović. Pre finala Major i Arunovićeva su sa po 385 krugova bile treća i druga. Prva je bila iskusna bugarska reprezentativka Antoaneta Boneva sa sjajnih 388 krugova, kojoj je u finalu izmakla medalja i takmičenje je završila na četvrtom mestu. Milovanovićeva je bila sedma pre finala u konkurenciji 39 seniorki. Istim oružjem junior „Smedereva“ Petar Adamović sa 550 krugova plasirao se na 16. mesto (44. u konkurenciji seniora). Nastupilo je 26 juniora, a seniora je bilo 58.
U popodnevnim satima gađalo se standardnom vazdušnom puškom. Nataliji Tasić je za krug izmakla medalja u izuzetno jakoj konkurenciji juniorki u kojoj je pobedu odnela Sanja Vukašinović, reprezentativka Streljačke družine „Novi Sad 1790“ sa 414,6 krugova, srebrnu medalju je osvojila Ana Ilina iz Rumunije sa istim rezultatom, ali slabijom poslednjom serijom, a treće mesto pripalo je kragujevačkoj reprezentativki Streljačkog kluba „Čika Mata“, Neveni Armuš. Tasićevoj za utehu ostaje sjajan rezultat od 413 krugova što je njen novi lični rekord i podstrek za sledeća takmičenja. Nastupilo je 50 juniorki i 87 seniorki, a tu je Tasićeva zauzela visoko 13. mesto. Drugi predstavnik „Smedereva“ talentovani junior Veljko Ilić sa 606,9 krugova bio je 22. junior (48. u konkurenciji seniora). Nastupilo je 39 juniora i 77 strelaca u seniorskoj kategoriji.
Drugog dana gađalo se za „Veliku nagradu Beograda“, u apsolutnoj kategoriji (zajedno juniori i seniori) a ovajačima medalja su osim statue zlatnog, srebrnog i bronzanog pobednika pripali i vredni novčani iznosi. Najbliža medalji ponovo je bila Jasmina Milovanović koja se u finale palsirala sa treće pozicije iz osnovnog dela gde je zabeležila odličnih 382 kruga, međutim za razliku od prethodnog dana loš start je brzo doveo do eliminacija, već posle desetog finalnog hica i zauzela je sedmo mesto (37 strelaca). Adamović je drugog dana popravio svoj rezultat za 5 krugova, a to ga je pozicioniralo na 35. mesto (51 strelac), Natalija Tasić je sa 409,9 krugova bila 44-ta (78 strelaca), a Veljko Ilić sa 605,2 kruga na 51. mestu (70 strelaca).
Na 41. Internacionalnom prvenstvu Beograda, koje važi za jedan od najjačih streljačkih turnira u regionu, učestvovalo je 270 strelaca iz 14 zemalja (BiH, Bugarska, Hrvatska, BJR Makedonija, Mađarska, Saudijska Arabija, Crna Gora, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Turska, Ukrajina i Srbija). Takmičari iz Srbije su osvojili 12 medalja. Pehare Beogradski pobednik dobili su najuspešniji senior i junior subotnjeg Trofeja Beograda: Dimitrije Grgić iz Streljačkog kluba „Akademac“ iz Beograda (seniori, pištolj) i Veronika Major iz Mađarske (juniorka, pištolj). Specijalne nagrade sponzora, nemačkog proizvođača oružja „Valter“, za kvalifikacioni rezultat najbliži svetskom rekordu dobili su: hrvatski reprezentativac Borna Petanjek (628,4 kruga) koji je dobio pušku LG 400 Competition, i po drugi put pištolj LP 400 Alu Dimitrije Grgić (586 krugova). Pištoljem koji je Grgić osvojio prošle godine puca njegova sestra Jasmina Milovanović, takmičarka „Smedereva“. Ovaj turnir tradicionalno organizuje Streljački savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda.
Sledećeg vikenda završava se ovogodišnja polusezona kod strelaca. Na poslednjem, trećem kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije, koje će se održati u Beogradu u organizaciji Streljačkog kluba „Crvena zvezda“, pored ovo četvoro strelaca koji su nastupili na intenacionalnom, pucaće još i juniorke Ana Todorović pištoljem, a puškom Iva Jovanović i Dunja Rajković. Plasmanu u finale pored Jasmine Milovanović, mogu da se raduju i Petar Adamović i Ana Todorović, šansu da im se pridruži nakon trećeg kola ima i Ana Alentijev, a tu je izvesno i učešće Veljka Ilića. U svakom slučaju pred strelcima „Smedereva“ je važan nastup ove nedelje.