Streljaštvo: Kvalifikacije za Ligu mladih Jugoistočne Evrope u Smederevu


08. maj 2013. SPORT – Streljačka družina „Smederevo“ od 10. do 12. maja 2013. godine biće domaćin Kvalifikacija za Ligu mladih Evrope, za region Jugoistočne Evrope. Ovo je prvo međunarodno takmičenje koje će se u maju održati na našem novom vazdušnom strelištu u Hali Smederevo i prvo zvanično međunarodno takmičenje u dugoj istoriji naše družine.

Evropska liga mladih je takmičenje u streljaštvu za nacionalne timove, koji se sastoje od strelaca starosti između 14 i 18 godina. Evropska streljačka konfederacija je osnovala ovo takmičenje kao jedan vid pripreme strelaca za Olimpijske igre mladih 2010. godine. Takmičenje je osnovano godinu dana ranije. Na ovom takmičenju postoje 2 discipline – vazdušna puška (40 hitaca) i vazdušni pištolj (40 hitaca). U obe discipline, timovi se sastoje od 3 strelca, nezavisno od pola, a sastavi timova se mogu menjati između mečeva. Na turniru u Smederevu učestvovaće reprezentacije Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Izraela i zemlje domaćina Srbije. Sve reprezentacije osim Izraela imaju timove koji će se takmičiti u obe discipline, a Izrael samo puškom.

Vazdušnom puškom za Srbiju nastupaju finalista Evropskog prvenstva u Danskoj ove godine i najbolji junior i mlađi junior Srbije Andrija Milovanović, SK ”Niš 1887”, pobednik finala Kupa Srbije Miloš Ivanović, SK ”Čika Mata”, Kragujevac i najbolje mlađe juniorke: Ivana Kreko, SK ”Tatra”, Kisač, Nina Radulović, SK ”Zvezdara”, Beograd i Nevena Armuš, SK ”Čika Mata”, Kragujevac. Vazdušnim pištoljem takmičiće se Jovana Dragačevac, SK ”Aleksa Dejović Dejović”, Užice i iz istog kluba Tijana Cvijović, zatim Jelena Tomić, SK ”Kikinda” i Ana Alentijev, iz SD ”Smederevo”. Treneri su Lidija Mihajlović (puška) i Ivan Kvasnevski (pištolj).

Srbija je 2009. godina osvojila prvo mesto pištoljem i bila finalista puškom. Četvrto mesto puškom je zauzela 2010. godine i učestvovala u finalu pištoljem, a 2011. i 2012. takmičila se u finalu puškom.

U petak 10. maja u 17 časova biće održan tehnički sastanak na kome će se obratiti Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva, a zatim će žrebom biti određeni parovi za takmičenje. Prvog takmičarskog dana zvanični treninzi se održavaju od 13 do 19 časova. Subota i nedelja su dani za takmičenje. Proglašenje pobednika je u nedelju 12. maja u 14 časova, a nagrade će strelcima uručiti dr Jasna Avramović, gradonačelnik Smedereva.

Finale Lige mladih Evrope ove godine biće održano u Laškom u Sloveniji od 3. do 6. oktobra.

Ovo takmičenje je još jedna dobra prilika za uspešnu afirmaciju naše lokalne zajednice u zemlji i inostranstvu i priznanje streljačkom sportu i sportskim radnicima Smedereva. Motiv više za dobru organizaciju ovog turnira je i to što se sledeće godine Finalni turnir Lige Mladih Evrope 2014, organizuje u našem regionu. Uz dobru organizaciju ove godine Streljačka družina Smederevo i grad Smederevo mogli bi da dobiju šansu da sledeće godine organizuju ovo prestižno takmičenje.