Streljaštvo: Jasmini i Ani zlato u Belom Manastiru


17. novembar 2014. SPORT – Ana Alentijev, najbolja juniorka Streljačke družine „Smederevo“ zlatom je započela novu sezonu vazdušnim oružjem, na Međunarodnom turniru „Sveti Martin“, koji je održan 15. i 16. novembra u Belom Manastiru, u Hrvatskoj. U discipini standardni vazdušni pištolj Ana je prvog dana takmičenja popravila za krug svoj lični rekord pucavši rezultat od 378 krugova, po serijama 93, 96, 95, 94. Srebrnu i bronzanu medalju u juniorskoj konkurenciji osvojile su domaće takmičarke Martina Lučić iz Građanskog streljačkog društva „Osijek 1784“, i Matea Omazić iz Gradskog streljačkog kluba „Centar 1784“ iz Osijeka sa po 370 krugova i istim brojem unutrašnjih centara i poslednjom serijom, tako da je pretposlednja serija odlučila o boji medalje između ove dve hrvatske takmičarke.
U seniorskoj konkurenciji prvog dana u kvalifikacijama i takmičenju za ekipni plasman dominirale su zlatne reprezentativke Srbije sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Granadi ove godine. Zorana Arunović (SK „Crvena zvezda“ Beograd) sa 385 krugova, bila je prva ispred Marije Marović iz Streljačkog društva „Dalmacijacement“ iz Solina, koja je imala isti rezultat, ali manji broj unutrašnjih centara, dok je treće mesto sa krugom manje osvojila Bobana Veličković (SK „Bor 030“). Jasna Šekarić (SK „Crvena zvezda“ Beograd) je sa 382 kruga bila peta, dok je sa istim rezultatom i jednim unutrašnjim centrom više četvrto mesto pripalo mađarskoj reprezentativki Žofiji Čonki (PSN Zrt). Druga smederevska pištoljašica, seniorka Jasmina Grgić, sa dva unutrašnja centra više od svoje klupske drugarice, zauzela je šesto mesto ispred Alentijev na sedmom mestu. Kao osma prvog dana plasirala se još jedna hrvatska reprezentativka, Vlatka Pervan iz Streljakog kluba „Končar – Zagreb 1786“, sa 377 krugova.

Ekipno pobedila je prva reprezentacija Srbije (Arunović, Veličković, Šekarić) sa odličnim rezultatom od 1.151 krug, dok je drugo mesto sa 1.120 krugova osvojila ekipa Srbija dva za koju su nastupale naše takmičarke Jasmina Grgić i Ana Alentijev, a treći član je bila Lea Aleksić iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“. Bronza je pripala ekipi SK „Končar – Zagreb 1786“ sa 1.109 krugova.

Jasmina Grgić se sa odličnih 384 kruga kao treća plasirala u finale koje je završila na prvom mestu sa 196,9 krugova, pretekavši za 0,4 kruga legendarnu srpsku sportistkinju Jasnu Šekarić. Šekarić je pre finala bila četvrta sa 383 kruga. Bronzu je u finalu osvojila Vlatka Pervan iz SK „Končar – Zagreb 1786“, sa 174,9 krugova. Pervan je pre finala bila peta sa 383 kruga. Prva pre finala Zorana Arunović sa fantastičnih 389 krugova bila je Zorana Arunović, ali je u finalu morala da se zadovolji tek petim mestom. Alentijev je bila trinaesta sa 371 krugom i nije uspela da se plasira u finale koje je vredelo 379 krugova.

Srpski strelci su prvog dana međunarodnog turnira „Sveti Martin“ u Belom Manastiru u Hrvatskoj u konkurenciji takmičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Mađarske osvojili ukupno šest ekipnih trofeja: tri zlatna (muška i ženska reprezentacija Srbije pištoljem i ekipa SK „Čika Mata“ Kragujevac puškom), dva srebrna (druge selekcije Srbije vazdušnim pištoljem (muškarci i žene), dok je bronza pripala muškoj ekipi SD „Novi Sad 1790“ vazdušnom puškom i dve pojedinačne zlatne medalje (Ana Alentijev, pištolj i Tijana Kolarik, SD “Pančevo 1813” puškom). Drugog dana naši strelci osvojili su sedam medalja: dve zlatne (Jasmina Grgić i Damir Mikec, KSS „Policajac“ Beograd pištoljem), tri srebrne (Andrea Arsović, SK „Partizan“ Beograd i Milutin Stefanović, SK „Čika Mata“ Kragujevac puškom i Jasna Šekarić, SK „Crvena zvezda“ Beograd pištoljem) i dve bronzane (Dimitrije Grgić SK „Akademac“ Beograd pištoljem i Nemanja Mirosavljev SD „Novi Sad 1790“ puškom).

Sledeći nastup strelaca je na drugom kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije 22. novembra, u Novom Sadu, dok će Smederevo biti domaćin trećeg, poslednjeg kola 20. decembra. Na preostala dva kola učestvovaće i ostali takmičari Streljačke družine „Smederevo“ puškom i pištoljem.