Streljaštvo: Grgićeva daleko od finala


06. jun 2015. SPORT – Jasmina Grgić, reprezentativka Streljačke družine „Smederevo“ nije uspela da se plasira u finalna gađanja vazdušnim i malokalibarskim pištoljem na Svetskom kupu u Minhenu i tako pokuša da se domogne olimpijske vize za Rio 2016. godine. Srebrnu medalju i olimpijsku kvotu osvojila je borska reprezentativka i dvostruka prvakinja Evrope vazdušnim pištoljem Bobana Veličković, a do kvote je sedmim mestom vazdušnom puškom došao i Stevan Pletikosić, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, u disciplini 60 metaka ležeći malokalibarskom puškom.

Kao i u Fort Beningu pre dve nedelje, i na Svetskom kupu u Minhenu, Jasmina Grgić, reprezentativka Streljačke družine „Smederevo“, u disciplini sport pištolj, 30 plus 30 metaka, plasirala se na 45-to mesto sa 572 kruga, u konkurenciji 105 strelaca u ovoj disciplini. Nijedna srpska pištoljašica nije uspela da se plasira u finale koje je vredelo 583 kruga. Zorana Arunović bila je 18-ta sa 579 krugova, a Jasna Šekarić 51-va sa 571 krugom. Za em-ku-es (MQS – minimalni kvalifikacioni rezultat) od 555 krugova, gađala je borska reprezentativka Bobana Veličković 562 kruga. Veličkovićeva, dvostruka prvakinja Evrope u disciplini vazdušni pištolj, sa 387 krugova plasirala se u finale kao druga i osvojila srebrnu medalju koja joj je donela i olimpijsku olimpijsku kvotu za Rio 2016. godine. Arunovićeva je bila 16-ta sa 383 kruga, a Grgićeva 48-ma sa 377 krugova u konkurenciji 129 strelaca. Šekarićeva, koja ima kvotu za Rio, pucala je 375 krugova za em-ku-es, koji u ovoj disciplini iznosi 365 krugova.

Do olimpijske vize za Rio u Minhenu je došao i Stevan Pletikosić, iskusni reprezentativac Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca. On je u disciplini vazdušna puška zauzeo sedmo mesto u finalu što mu je bilo dovoljno za osvajanje olimpijske kvote. Pletikosić je osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine MK puškom u disciplini 60 metaka ležeći, a učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, Sidneju 2000. godine, Atini 2004. i Pekingu 2008. godine, kada je bio sedmi u finalu vazdušnom puškom.

Od srpskih strelaca u Minhenu u finalu su gađali još i Damir Mikec, koji je bio šesti malokalibarskim pištoljem i Dimitrije Grgić, takođe šesti, ali vazdušnim pištoljem. Obojica već imaju kvote za Rio.

Na Svetskom kupu u Minhenu, koji je održan od 26. maja do 2. juna 2015. godine, učestvovalo je više od 900 strelaca iz 87 zemalja, što ga čini najbrojnijim u istoriji streljaštva!

Strelci su Streljačkom savezu i Olimpijskom komitetu Srbije do sada doneli ukupno 8 viza za najveću sportsku manifestaciju na svetu. Osvojili su ih Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (puškom), Jasna Šekarić, Dimitrije Grgić, Damir Mikec i Bobana Veličković (pištoljem).