Strazbur rešava trovanje srpskih retrivera


07. septembar 2011. HRONIKA – Izvor: Večernje Novosti – Holandska policija tvrdi da su srpski retriveri uginuli od prevelike toplote.

Dok vlasnici odgajivačnice zlatnih retrivera u Smederevu ne odustaju od tvrdnji da su njihova retriveri otrovani na izložbi u Holandiji, holandske vlasti saopštavaju da su psi uginuli od toplotnog udara. Odgajivači čekaju rezultate obdukcije, i najavljuju da će zadovoljenje pravde tražiti pred sudom u Strazburu.

Dva dana pošto su dvogodišnji internacionalni šampion retriver Plavi anđeo i petnaestomesečna šampionka Viktorija uginuli na evropskoj izložbi pasa „Eurodog šou“ u blizini Amsterdama, misterija oko uzroka smrti tek je otvorena.

Holandska štampa prenela je saopštenje tamošnje policije koja tvrdi da su psi umrli od toplotnog udara.

Međutim, vlasnici i odgajivači uginulih retrivera ne veruju u policijsku priču.

– U izveštaju veterinarke koja je pregledala pse, a koji nam je dostavljen, u rubrici uzrok smrti piše „ne mogu da tvrdim“. Ona navodi da ostali psi iz prikolice „nisu pokazivali nikakve simptome bolesti, iscrpljenosti ili uznemirenosti“ – kaže Nenad Davidović.

Teško je shvatljivo da kinolozi ostave pse u nehumanim uslovima, i to na najvećoj ikada održanoj smotri u ovoj državi na kojoj se takmičilo čak 12.000 pasa.

– To su internacionalni šampioni. Možda su nekome smetali. Nije to prvi put. Sličan skandal sa trovanjem dogodio se u San Marinu pre nekoliko meseci, priča Davidović.

Bračni par Davidović kaže da će zadovoljenje pravde, potražiti na sudu u Strazburu.

Smrt retrivera uznemirila je kinološku javnost ne samo Srbije, već i Evrope. Na internetu ima brojnih foruma na ovu temu, a mišljenja su podeljena. Od neverice da bi Holanđani dozvolili takav propust na ovakvoj smotri, preko navođenja sličnih primera, tvrdnji o mafiji, pa sve do srbofobije koja je tamo prisutna.