Štrajk glađu u Želvozu


Radnici Želvoza u Smederevu danas su radikalizovali protest i neki od njih otpočeli štrajk glađu.

Dvojica radnika Fabrike železničkih vozila, kojima su uručena rešenja o suspenziji, u 10 časova otpočeli su štrajk glađu, nezadovoljni odnosom poslodavca prema radnicima koji su u zakonskom protestu i finansijskom situacijom u koju su dovedeni zaposleni.

“Član sam Štrajkačkog odbora…Nisam prekršio radnu disciplinu, smatram da je rešenje o suspenziji neosnovano i zato smo počeli štrajk glađu”, izjavio je jedan od njih, Časlav Stefanović.

Reprezentativni sindikati, predstavnici lokalne samouprave i Ministarstva finansija razmatrali su danas mogućnosti povezivanja radnog staža u Želvozu.

Kako je rečeno Tanjugu, kupac fabrike nije dostavio dovoljnu hipotekarnu dokumentaciju, kako bi mogli da razmatraju rešavanje pitanja nepovezanog radnog staža.

Predstavnici Ministarstva finansija zakazali su za naredni utorak nastavak razgovora, kada će biti pozvan i većinski vlasnik Gruja Stojke, rečeno je Tanjugu u Štrajkačkom odboru.

Inače, zaposleni u najvećem i jedinom srpskom remonteru, nezadovoljni finansijskom situacijom, 28. februara stupili su u generalni štrajk, a do sutra su ostavili rok državnim organima da reše nagomilane probleme u fabrici ili da raskinu kupoprodajni ugovor, “zbog “neispunjavanja obaveza većinskog vlasnika, rumunskog konzorcijuma Grampet i Remar”.

Fabrika železničkih vozila, koja zapošljava 1.452 radnika, prodata je 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.