Stopiran postupak dodele posla na izgradnji hale


25. jun 2014. HRONIKA – Izvor: smederevskenovine.rs – Višem javnom tužilaštvu u Smederevu podneta je krivična prijava zbog neregularnosti javne nabavke u izboru izvođača za izgradnju proizvodne hale namenjene finskoj fabrici kablova, saznaju Smederevske iz dobro obaveštenih izvora. Iako ovu informaciju niko nije želeo zvanično da potvrdi, saznajemo da je reč o anonimnoj prijavi, koja je na adresu tužilaštva stigla putem pošte.

-Krivična prijava podneta je protiv odgovornih lica u Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište, u Gradskoj upravi, ali i protiv odgovornih članova konzorcijuma kojem je posao dodeljen. Prijava je putem pošte stigla u tužilaštvo pre oko dve nedelje – tvrdi naš izvor.

Istovremeno, stopiran je postupak dodele ugovora konzorcijumu okupljenom oko beogradske firme „Meta balkan“, izabranog na osnovu najniže ponuđene cene, zbog zahteva jednog od učesnika da se delimično poništi otvoreni postupak javne nabavke i preispita odluka komisije.

– Kao što smo i najavili, podneli smo zahtev republičkoj Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Tražimo da komisiji Gradske uprave bude naloženo da ponovo izvrši stručnu ocenu ponuda i donese novu odluku o dodeli ugovora – navodi Vladimir Dinić, vlasnik jednog od preduzeća koje se žalilo na regularnost postupka.
Osim revizorskog izveštaja koji nedostaje i potvrde da im nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti, čija se validnost dovodi u pitanje, izabrani konzorcijum ne ispunjava još nekoliko zahtevanih dodatnih uslova. Prema navodima iz zahteva sporan je poslovni prihod izabranog ponuđača, od najmanje jedne milijarde dinara, kako je bilo propisano konkursnom dokumentacijom, kao i dokaz tehničkog kapaciteta, jer je popisna lista osnovnih sredstava nepotpuna. Takođe, problem su i sporazumi o podnošenju zajedničke ponude i zajedničkom nastupu grupe ponuđača, jer njima nisu regulisane međusobne obaveze, kako to propisuje Zakon o javnim nabavkama.

-Prema zakonu, sporazum mora da sadrži precizno definisane podatke o tome koji će deo posla svaki član konzorcijuma obaviti. Ovde to nije slučaj, već se navodi da će svaka strana „izvršiti deo radova“ na izgradnji proizvodne hale – stoji između ostalog u zhatevu upućenom republičkoj komisiji.

Dok republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ne donese odluku, što može potrajati i do mesec dana, sva aktivnosti na dodeli posla moraju biti obustavljene. Samim tim odlaže se početak radova na izgradnji hale od 19.000 kvadratnih metara, koju se grad obavezao da napravi, kako bi finska PKC grupa proširila proizvodne kapacitete. Po predviđenom dogovoru finska fabrika kablova trebalo bi u novom prostoru da započne sa radom do kraja ove, a do kraja 2016. godine planirano je otvaranje novih 1.500 radnih mesta. Za izgradnju hale grad je uzeo hipotekarni kredit vredan 8 miliona evra.