Stigle otpremnine, kreće proizvodnja u Želvozu


25. april 2012. DRUŠTVO – Fond za razvoj Republike Srbije prebacio je na račun „Želvoza“ novac za otpremnine tehnološkom višku radnika. Za svaku od prvih deset godina staža 464 radnika dobiće trećinu, a za svaku sledeću četvrtinu bruto republičke plate.

– Iskreno, niko od nas ne može da bude zadovoljan otpremninom. Ipak, imajući u vidu razne političke igre i ranije ponude poslodavca, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo. Činjenica je da smo sve vreme bili samo kolateralna šteta i svakako je bolje da dobijemo išta nego ništa – kaže Dejan Živković, jedan od predvodnika protesta tehnološkog viška radnika.

Od 200 miliona dinara predviđenih za otpremnine, oko 20 odsto trebalo bi da bude iskorišćeno i za isplatu zaostalih zarada onima koji ostaju da rade, mada postoje nezvanične najave da bi na račun „Želvoza“ za te namene moglo da bude prebačeno još oko 10.000.000 dinara.

Osim isplate otpremnina, menadžment brine i očuvanje preostalih radnih mesta i nastavak proizvodnje.
– Menadžmenti Železare „Smederevo“ i „Želvoza“ već nekoliko sedmica pregovaraju o remontu 250 vagona za potrebe železare, čime bi se obezbedio posao do kraja godine. Takođe se razmišlja o preradi 100 vagona, čime bi se uposlili radnici „Želvoza“, a istovremeno bi se smanjili troškovi Železare „Smederevo“ – izjavio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

U FŽV „Želvoz“ trenutno je zaposleno oko 1.500 radnika, ali je radno angažovanih radnika zbog minimalne proizvodnje trenutno daleko manje.

Izvor: pravda.rs