Stav: Kako se kali smederevska iluzija


28. oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTV – Zaposleni u britanskoj industriji čelika nisu imali tu sreću da se rode i rade u Srbiji. Baš u vreme kada je premijer Aleksandar Vučić prisustvovao svečanom puštanju u rad druge visoke peći u Železari Smederevo, 1.700 radnika Redkara, drugog najvećeg proizvođača čelika u Velikoj Britaniji, ostalo je bez posla. Reč je o britanskom ogranku tajlandske kompanije Šahavirija stil.

Mora da rukovodstvo ove firme nije čulo za Petra Kamaraša i poslovna dostignuća njegovog menadžerskog tima, čim je odlučilo da fabriku na severoistoku Engleske zatvori zbog dugova. Majka firma, kako je saopšteno, više nije mogla da pokriva gubitke u iznosu od 500 miliona funti.

I dok se u Redkaru gasili proizvodni pogoni, u Smederevu je sve buktalo od optimizma. Kako je nedavno istakao premijer Vučić, pokretanje druge visoke peći direktno će uticati na povećanje bruto domaćeg proizvoda za 0,3 do 0,4 odsto. Sa druge strane, iz Britanije baš ovih dana stiže vest da je privredna aktivnost u trećem tromesečju za 0,5 odsto manja od očekivane. Jednim delom, to je uzrokovano i padom u čeličnoj industriji.

Kako to da se tamošnje vlasti nisu setile da pomognu ovoj čeličani? Britanske agencije, naprotiv, prenose da su pogoni Redkara ugašeni nakon što je vlada u poslednjem trenutku odbacila apel za finansijsku pomoć ovoj kompaniji. I to uprkos tome što je objekat nedavno renoviran. Obrazloženje nadležnih bilo je da poreski obveznici ne mogu da podržavaju nerealne poslovne predloge.

I nije ovo jedina engleska čeličana koja je zapala u finansijske teškoće. Kriza u britanskoj industriji čelika je eskalirala u prethodnih nekoliko nedelja. Najveći proizvođač čelika u Velikoj Britaniji Tata Stil otpustio je pre desetak dana 1.200 zaposlenih, u pokušaju da restrukturira poslovanje. U ovoj grani industrije za mesec dana izgubljeno je oko četiri hiljade radnih mesta.

Da su se samo setili da spas potraže u Kini. Evo, na primer, naš premijer je najavio da se vode ozbiljni pregovori sa jednom kineskom kompanijom o kupovini Železare Smederevo i da bi u novembru mogao da bude postignut dogovor o preuzimanju. Em su, kako kaže predsednik vlade, sremni da ulože 120 miliona dolara, em im mi postavljamo uslove. Cilj države Srbije je da svih 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja.

Ali avaj, rukovodstvo čeličana u Velikoj Britaniji zapomaže baš zbog Kineza. Odluka o otpuštanju doneta zbog velikog uvoza jeftinog čelika iz Kine. Život britanskih menadžera bio bi mnogo manje stresan kad bi čitali srpske novine.

Jer, do Smedereva niti dolazi jeftin kineski čelik, niti upozoravajuće prognoze. Jednu od njih izrekao je Stiven Filips, predsednik Kinesko­britanskog poslovnog saveta. On je rekao da na globalnom nivou vlada prezasićenost tržišta proizvodima industrije čelika. A to znači da čeličane širom sveta čekaju teška vremena.

Piše: Anica Telesković

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest