Stanovi za 15 siromašnih porodica


Ključeve novih stanova čiju je izgradnju finansirala Evropska unija dobilo je danas 15 porodica raseljenih lica, jedna izbeglička i četiri domicilne socijalno ugrožene porodice, ukupno 68 osoba iz Smedereva.

Nova zgrada od 20 stanova izgrađena u okviru programa socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Smederevu, deo je projekta dostojanstvena rešenja za raseljena lica u kolektivnim centrima ili privatnom smeštaju u Srbiji, koji se finansira iz sredstava instrumenta Evropske unije za pretpristupnu pomoć za 2007. godinu, a realizuje u saradnji sa komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR-om. Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme je 375.000 evra.

Grad Smederevo poklonio je građevinsko zemljište i infrastrukturno opremio lokaciju, a radove izveo Halvin centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa dugogodišnji izvršni partner UNHCR na ovim projektima.

Korisnici zgrade u naselju Kovačićevo u Smederevu imaće pravo korišćenja stanova, dok god su u stanju socijalne potrebe. Porodica domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njena uloga će biti da bude veza između stanara i centra za socijalni rad u Smederevu te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.