Šta bi imalo smisla za Železaru


07. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Nije dobro pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo koja bi proizvodila gubitke, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

On je dodao da bi to, eventualno, imalo smisla ako se očekuje da se za mesec-dva javi neki ozbiljniji investitor.

Pravi smisao bi postojao tek ukoliko bi se pokrenula proizvodnja limova za potrebe Fijata u Kragujevcu, a to traži investicije, koje bi ipak imale izvesniji pozitivan ishod, rekao je on na konferenciji za novinare.
Tek posle ozbiljne biznis analize koju je trebalo uraditi u proteklom periodu mogla bi se doneti odluka da li ulaziti u taj investicioni poduhvat, dodao je Đogović ukazavši da će pokretanje proizvodnje koja će proizvoditi gubitke imati samo kratkoročne efekete i uvećati dugove države.

Đogović se zapitao – kako to da država može uspešnije da posluje na tržištu čelika kada to nije uspelo jednom globalnom igraču kakav je Ju Es Stil?

Prema njegovim rečima, država što pre treba da se “izvuče” iz te proizvodnje.

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, najavio je da će u aprilu biti pokrenuta proizvodnja u “Železari Smederevo” aktiviranjem jedne visoke peći, kada će više od 5.000 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih.

Dinkić je, takodje, rekao da se razmišlja o dodatnom ulaganju, i otvaranju novih proizvodnih linija koje bi proizvodile limove za autoindustriju, kao što je Fijatova fabrika u Kragujevcu.

On je napomenuo da, kada železara ne radi, to košta 145 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je juče da je odluka o pokretanju proizvodnje u smederevskoj Železari dobar potez Vlade Srbije u situaciji kad nije lako naći strateškog partnera.

On je podsetio da su cene čelika na niskom nivou i da se u srednjeročnoj perspektivi može očekivati rast koji bi, kako je rekao, mogao da bude bolje iskorišćen za prodaju Sartida kada radi, nego kad nema proizvodnje.