Srednjoškolci Smedereva sutra volontiraju


06. decembar 2012. DRUŠTVO – Po treći put u Srbiji, u 24 grada, mladi će preuzeti inicijativu za rešavanje svojih problema, promovišući vrednosti volonterizma, saopštili su organizatori.

Preko 1.600 srednjoškolaca iz: Bačke Palanke, Bele Crkve, Bečeja, Kraljeva, Ćuprije, Niša, Surdulice, Kikinde, Valjeva, Novog Sada, Smedereva, Sombora, Leskovaca, Beograda, Pančeva, Zaječara, Odžaka, Novog Pazara, Pirota, Kovina, Rume, Sremske Mitrovice, Požarevca i Knjaževca obeležiće Međunarodni dan volontera.

Umesto pohađanja nastave ono će volontirati u lokalnim kompanijama i na taj način podstaći preduzetnike da društveno odgovorno posluju.

Preduzetnici će potom donirati novac u Prvi srednjoškolski fond – “Srednjoškolci za srednjoškolce”, koji je 2010. godine osnovala Unija srednjoškolaca Srbije.

“Srednjoškolci za srednjoškolce” se treći put za redom realizuje u našoj zemlji i zamisao je da bude samoodrživ projekat, što znači da će se mali deo Fonda ostavljati za pokretanje projekta naredne godine.

Fond iz godine u godinu raste, kao i broj učeničkih parlamenata koji dobijaju finansije za svoje aktivnosti.

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je koncept u Evropi poznatiji kao “Social Day”, koji je zasnovan na aktivizmu i volonterizmu mladih i društveno odgovornom poslovanju preduzetnika.

Prvi put je pokrenut u Švedskoj sa ciljem da aktivira srednjoškolce i srednjoškolke i oformi fond za finansiranje učeničkih parlamenata.

Danas je prerastao u koncept koji mnogi srednjoškolci primenjuju kako bi obezbedili finansije za svoje učeničke parlamente i kako bi unapredili društvo.

Ovim projektom srednjoškolci Srbije se pridružuju svojim vršnjacima iz Norveške, Nemačke, Švedske, Danske i drugih zemalja, saopštili su organizatori projekta.

Izvor: Mondo