Srebro Veljku Iliću na Kupu Srbije


05. jun 2017. SPORT – Veljko Ilić osvojio je vicešampionsku titulu u kategoriji juniora malokalibarskom puškom u disciplini trostav. U finalima domaćeg kup takmičenja gađali su još i Nikola Simić, koji je u disciplini 60 metaka ležeći malokalibarskom puškom bio osmi u kategoriji seniora, a Petar Adamović u seniorskom finalu u disciplini pištolj slobodnog izbora stigao je do šestog mesta. Natalija Tasić je bila deseta juniorka u disciplini 60 ležeći.  

Ovogodišnji Kup Srbije malokalibarskim oružjem u A programu jedan je od uspešnijih za strelce „Smedereva“, a svakako najuspešniji do sada za Veljka Ilića, jer je osvojio svoju prvu medalju na finalnom turniru. Talentovani smederevski junior okitio se srebrnim odličjem u finalu discipline trostav (3 puta 40 metaka) sa 446 krugova. Zlatnu medalju sa četiri i po kruga više osvojio je Stevan Jovanović iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca, a bronzanu drugi srpski juniorski reprezentativac Lazar Kovačević iz SK „Jagodina 92“ sa 432,4 kruga. Jovanović je pre finala bio prvi sa 1169 krugova, Kovačević drugi sa 1155, a Ilić treći sa 1146 krugova. U kategoriji seniora sa tim rezultatom Ilić je bio prvi ispod crte za ulazak u finale gde gađa osam najboljih.
Takmičenje u trostavu održano je u subotu, a dan kasnije, u disciplini 60 metaka iz ležećeg stava takmičenje za Veljka Ilića bilo je završeno već u kvalifikacijama, jer sa 592,4 kruga nije se plasirao među osam najboljih. Bio je deseti. U finalu te discipline gađao je Nikola Simić, koji je u kvalifikacijama imao odličan, četvrti rezultat od 615,4 kruga, ali iz finala je izašao kao osmi. Medalje su osvojili odlični kragujevački strelci: zlato Miloš Ivanović, srebro Milutin Stefanović i bronzu Stevan Pletikosić. S obzirom da su i dan ranije u kategoriji seniora strelci „Čika Mate“ u trostavu takođe osvojili sve tri medalje: zlato Stevan Pletikosić, srebro Milutin Stefanović, bronzu Stevan Jovanović, očigledno je da su ovogodišnji šampionat malokalibarskim oružjem zaista obeležili fantastični Kragujevčani.
Kako nije bio dovoljan broj strelaca u juniorskoj kategoriji discipline pištolj slobodnog izbora, osvajač dva zlata na poslednja dva kola kupa, naš Petar Adamović gađao je u seniorrskom finalu, gde je bio najbolji junior i osvojio šesto mesto. U finale se kvalifikovao kao sedmi sa 512 krugova. Medalje su osvojili reprezentativci Srbije: zlato Damir Mikec iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda, srebro Dimitrije Grgić iz SK „Akademac“ iz Beograda i bronzu veteran Vasilije Groza iz „Policajca“.
Juniorka Natalija Tasić je u disciplini 60 metaka iz ležećeg stava bila je deseta sa 599,5 krugova.
I da podsetimo, prošlog petka Jasmina Milovanović je osvojila bronzanu medalju na Finalu Kupa Streljačkog saveza Srbije u disciplini sportski pištolj.
Veljko Ilić se već za dva dana vraća u Novi Sad i ostaje tamo do 14. juna na pripremama sa reprezentacijom Srbije za Svetsko juniorsko prvenstvo, koje će se krajem juna održati u nemačkom gradu Sulu. Pridružiće mu se za vikend i ostali najbolji strelci smederevske družine koji će učestvovati na Međunarodnom turniru Gran Pri Novog Sada.