Srdačan prijem za Srbe iz Melburna


04. jul 2013. DRUŠTVO – Za članove Folklorne grupe „Avala” iz Melburna priređen je prijem u sali Skupštine grada Smedereva, a goste je pozdravio predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović.

Folklorna grupa „Avala” iz Melburna, u okviru velike turneje po Srbiji, u utorak i sredu, bili su gosti Smedereva, odnosno Mihajlovca, sa kojim su se bratimili pre četiri godine. Tim povodom, u utorak je u sali Skupštine grada Smedereva priređen prijem za 50-tak gostiju iz daleke Australije.

„Nadam se da ste delimično upoznali Smederevo i da nosite lepe uspomene iz našeg grada. Želim da se lepo provedete u nekada prestono gradu Srbije, kao i u Mihajlovcu, ali i da nam ponovo dođete i da se ponovo družimo”, poručio je Stojanović.

Predsednica Kola srpskih sestara „Ognjena Marija” iz Melburna, Gordana Stanimirović, koja je organizovala posetu, rekla je da je ovo njihov drugi dolazak u Smederevo i Mihajlovac, a da će, u okviru 15-dnevne turneje po Srbiji, obići i Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačku Banju i manastire na tom putu.

„To su najbolji kontakti matice i dijaspore, kroz druženja dece preko folklora i upoznajući se sa nasleđem i tradicijom srpskog naroda”, rekao je predsednik Crkvene opštine Melburn, Nedeljko Božić.

Zamenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Aleksandar Vlajković, izrazio je nadu da će naša deca iz Australije, od kojih su mnogi ovde prvi put, posetu pamtiti tokom celog života kao prvi susret sa otadžbinom.

„Ovakve posete su važne i značajne, jer će deca toliko toga naučiti, saznati i videti. Ono što je najvažnije, steći će mnoga prijateljstva i drugarstva, koja će trajati, a neka će biti večna. Verijem da će i mnoga deca sa ovih prostora stići do daleke Australije, a siguran sam da će i mnogi od vas ponovo doći u Srbiju. Ta želja da ponovo dođete u zavičaj biće svakim danom sve veća”, naglasio je Vlajković.

Tokom koktela koji je priređen za drage goste iz Australije, razmenjeni su prigodni pokloni.

Izvor: smederevo.org.rs