Srbiji film isplativ kao Sartid


17. mart 2012. PRIVREDA – Usvajanjem Zakona o kinematografiji, Novi Sad bi mogao da se ponovo nađe na mapi Holivuda kao što je to bilo šezdesetih i sedamdesetih godina.

“Posebno atraktivno za filmske setove je podgrađe Petrovaradinske tvrđave, kojim se pre dve godine prošetao i poznati holivudski glumac Džon Kjuzak”, kaže Maksa Ćatović, direktor produkcijske kuće Komuna.

Filmofili će imati priliku da od aprila vide film Gavran o poslednjih pet dana Edgara Alana Poa, velikog američkog književnika i pesnika, koga tumači Džon Kjuzak, a najveći deo filma snimljen je u Beogradu i Novom Sadu.

Krajem prošle godine umalo da u popularnom “gradiću” podno Petrovaradinske tvrđave dođe Brus Vilis u okviru petog nastavka filma Umri muški, ali je detektiv Džon Meklejn ipak završio u Mađarskoj jer su troškovi snimanja bili manji nego ovde, a odluka je “pala” pre usvajanja novog Zakona o kinematografiji, koji je usvojen nedelju dana pre Nove godine.

“Producenti filma Umri muški imali su velike planove u Novom Sadu za film, ali su vođeni visinom troškova ipak na kraju izabrali Mađarsku. Ali, usvojen je novi Zakon o kinematografiji koji propisuje da se stranim producentima iz republičkog budžeta isplaćuje do 20 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Srbije kako bi se podsticao njihov rad. To se do sada nije primenjivalo kod nas, pa očekujem da će u naredne dve godine mnogi holivudski filmovi dolaziti u Srbiju, samim tim i u Novi Sad, odnosno na Petrovaradinsku tvrđavu”, kaže Ćatović.

On dodaje da Mađarska i Češka koje vraćaju deo uloženog novca producentskim kućama ostvaruju velike godišnje prihode.

“Češka i Mađarska imaju godišnje prihode od 100 miliona evra samo od filmske industrije. Sa novim zakonom i mi smo na dobrom putu da ostvarimo takve prihode. To su prihodi veličine jednog Sartida. Takvu priliku ne smemo propustiti, a za to treba još investirati u rekonstrukciju pre svega starih objekata”, zaključuje Ćatović.

Ćatović dodaje da “što se Novog Sada tiče, gradske vlasti su izrazile spremnost da pomognu u obezbeđivanju uslova da se na njegovoj teritoriji snimaju holivudski filmovi. Jer Holivud sve češće snima u Evropi, vođen pre svega troškovima”.

Izvor: Press, B92