„Srbija” plovila pre 180 godina


09. septembar 2013. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Na izložbi „Plovidba kroz istoriju“ u smederevskom muzeju, posebnu pažnju privukao je brod „Srbija“. Nije to ni najlepši ni najstariji od dvadesetak koje izlaže brodomodelar Zlatko Pajić, ali je zato verna slika prvog pomorskog jedrenjaka napravljenog u Srbiji.

Samo retkima znano po nalogu knjaza Miloša, jedrenjak „Srbija“ je sagrađen u Smederevu, u brodogradilištu Dubravica, a gradnja je potrajala od 1825. do 1833.

– Kada se sve sabere, i meni je isto toliko trebalo da je napravim, nekih 5-6 godina, jer niti je bilo slika niti dovoljno zapisa sa opisima koji bi me vodili u rekonstruisanju izgleda prvog srpskog pomorskog jedrenjaka – priča Pajić.

Kada se preračuna iz aršina, hvatova, oka i čabara, pouzdano se zna da je lađa bila dugačka 25,3, široka 7,1 metar, sa nosivošću od 250 tona. Miloš je za graditelja izabrao kapetana Nikola Kefala, poreklom Grka. Koliko je „Srbija“ na kraju koštala, teško je utvrditi, jer su i onda, baš kao i sad, „kontrakti“ na kraju izlazili na više no što je prvobitno pogođeno.

Ostalo je zapisano da je Kefala od Miloša tražio naknadno na zajam još 12.000 groša za dovršenje broda pošto mu u Srbiji, kako piše, „ne daju zajam jer ne razumeju korist od ove lađe“. Ponestalo mu novca za štrange, lengere i platne koje je naručio u Nemačkoj, jer je od 35.000 groša, koje je imao, majstorima i lađarima platio unapred. Dobra vest koju je brodograditelj u istom pismu poslao Milošu, da ga odobrovolji, bila je da je srpsko drvo bolje od ruskog, da lađa od njega načinjena može da potraje 50-60 godina, a od ruskog ne više od 20.

– Miloš je video i drugu korist od prvog srpskog jedrenjaka, pa je od sultana ishodio dozvolu da na lađi bude srpska zastava, mada je Srbija u to vreme još bila vazalna. Fermanom od aprila 1838. dozvoljeno je da stoji „osobeni barjak“ crveno-plavo-bele boje, da na crvenom polju budu četiri zvezde, a na srednjem, plavom, srpski grb – objašnjava Pajić

Tako se na plovidbama od Smedereva do Carigrada na lađi vijorila naša zastava u vreme dok Srbija još nije stekla državnost. „Srbiju“ su uskoro zamenili parobrodi, ali nijedna lađa više ovim nije mogla da se pohvali: da je bila prva pod srpskom zastavom.