Sporni dekan iz Kragujevca ponovo nije saslušan


16. jul 2013. HRONIKA – Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predrag Stojanović, jedan od 87 optuženih u aferi “Indeks”, izjavio je da je zadovoljan današnjim postupanjem suda prema njemu.

Stojanović nije saslušan u Višem sudu u Smederevu, jer je njegov advokat uložio prigovor na izveštaj Odbora za veštačenje Medicinskog fakulteta u Novom Sadu o tome da je sposoban da iznese odbranu.

– Ono što je za mene danas bilo značajno jeste da je uvaženo sve što je moj advokat Staniša Nikolić tražio i mogu da kažem i to da sam zadovoljan odnosom suda prema meni, i da je bio maksimalno korektan – rekao je Stojanović.

Objašnjavajući “da je sudsko veće donelo odluku da se izveštaj dopuni i da se vestaci pozovu na izjašnjavanje oko okolnosti, koje su sporne u tom izveštaju”, Stojanović je rekao da će novo ročište biti održano tek pošto stigne odgovor iz novosadskog Odbora na iznete prigovore ne samo njegovog, već i advokata drugih koji su predmet veštačenja.

Prisustvo brojnih novinarskih ekipa u Smederu Stojanović komentariše rečima “da je to nešto što govori o mentalitetu Srbije a ne o nekim drugim, mnogo bitnim stvarima, o kojima ne želi u ovom trenutku da komentariše.

– Mediji su tu zbog mene a ne zbog samog procesa i nadam se da je danas mnogima od njih jasno da je iznošenje podataka o nečijem zdravstvenom stanju bilo gde i bilo kada kažnjivo – rekao je Stojanović.

Optuženi dekan dodaje “da je afera “Indeks” kompleksna, da ima pozadinu koja je 70 odsto politička, 20 aferaška i svega 10 odsto pravna”.

– O tome ću govoriti jednoga dana kada budem mislio da kažem nešto više i kao pojedinac i kao dekan Pravnog fakulteta koji nosi stigmu bez ikakve potrebe već evo sedmu godinu – naveo je Stojanović.

Naglašavajući da i dalje misli da je nekakav put strpljenja i normalnih stvari pravi put, bez obzira što je, kako je rekao, Srbija takva-kakva jeste i želi da bude senzaciolistička kada je moguće i kada nije moguće, Stojanović je rekao “da je spreman za spektakl”.

– Što se mene tiče, spreman sam na spektakl, jer ono što ja imam u rukavu nema niko.Dakle spreman sam na spektakl, ali imam jedan uslov a to je fer i pošteno suđenje – rekao je Stojanović i dodao “da to znači da u istoj poziciji budu tužilaštvo i on” i da sve dok tako ne bude neće moći kvalifikovano da se razgovara na Sudu.

– Dalje nastavljamo priču. Sve se bojim da će ta priča biti vrlo interesantna, ali sa drugim ličnostima u njoj – poručio je dekan Pravnog fakulteta, koga optužnica tereti da je od 2002. do 2007. tražio i dobio novac da studentima u indeks upiše pozitivne ocene bez polaganja iz predmeta Javne finansije i finansijsko pravo.

Jedini je od 87 optuženih u aferi “Indeks” koji za protekle tri godine nije saslušan, a kao razlog navodio je bolest. Takođe je jedini od pritvorenih u aferi “Indeks“ koji je šest meseci i 21 dan proveo u specijalizovanoj zatvorskoj bolnici beogradskog zatvora.

Izvor: blic.rs