Sporazum o kupovini železare u Smederevu


31. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Sporazum o kupovini železare u Smederevu od “Ju Es stila”, kojim će država ponovo postati njen vlasnik, biće potpisan danas, a vlada će, prema najavi premijera Mirka Cvetkovića, odmah od srede, 1. februara “krenuti da traži partnera” za nju.

Cvetković je dodao da će traženje strateškog partnera biti lakše ukoliko železara radi, nego ako ode u stečaj ili bankrot.

Vlada Srbije otkupila je u petak smederevsku železaru od kompanije “Ju-Es stil” za simboličnu cenu od jednog dolara, sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta za više od 5.000 zaposlenih.

Premijer je na konferenciji za novinare u petak naglasio da “vlada nema nameru da u dugom periodu bude vlasnik i u narednom razdoblju koncentrisaće se na traženje strateškog partnera”.

Vlada Srbije je dobila kompletna osnovna sredstva i neto obrtna sredstva železare u vrednosti oko 100 miliona dolara, naveo je Cvetković i dodao da kompanija nema zaduženja ni kredite kod banaka.

Ističući da je ovim potezom vlada iskazala socijalnu odgovornost i dala podršku jednom od najznačajnijih preduzeća u Srbiji, premijer je podsetio da je železara i jedan od najvećih izvoznika, zbog čega vlada mora da ima proaktivnu ulogu u rešavanju problema, da bi održala radna mesta i proizvodnju.

Cvetković je rekao da su već urađene analize ko bi bio zainteresovan za smederevsku železaru, napominjući da niko od potencijalnih kupaca još nije kontaktiran. Za upravljanje železarom će biti izabran profesionalni menadžment, ali zasad nisu razmatrana kadrovska rešenja.

Zbog pada tražnje na svetskom tržištu, u smederevskoj železari je jedna od visoke peći stavljena u režim tzv. “tihog hoda” još prošle godine, a od 9. januara radnici u Smederevu rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

“Ju-es stil Srbija” učestvuje sa pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a sa oko 14 odsto u izvozu zemlje.

Domaći mediji su ranije ovog meseca spekulisali da bi strateški partner za smederevsku železaru, ukoliko ona ponovo postane domaće vlasništvo, mogao doći iz Kine ili Japana, dve azijske privredne sile koje kontrolišu međunarodno tržište čelika, jer imaju ogromnu domaću proizvodnji veliki izvoz, a i ne libe se da investiraju u inostranstvu.

Treba imati u vidu da je i indijski “Mital” u toku 2003. godine, nakon što je smederevska železara već postala vlasništvo “Ju Es stila”, iskazao interesovanje za smederevsku fabriku, pa je sada možda prilika da se obnove razgovori o tome.