SPO predstavio inicijativu o novoj teritorijalnoj organizaciji Smedereva


11. novembar 2011. DRUŠTVO – Gradski odbor SPO-a, izmedju ostalog, predstavio inicijativu o novoj teritorijalnoj organizaciji Smedereva.

Koalicioni sporazum, nova teritorijalna organizacija grada i obeležavanje pomena streljanim na Jezavi, bile su teme današnje press konferencije Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove.

Već duže vreme unazad, predstavnici pojedinih političkih partija proizvoljno tumače odnose i brojnost vladajuće koalicije, smatra gradski odbor SPO-a. Zato su, kako se čulo na današnjoj press konferenciji, nagadjanja i teze o nelegitimnosti ove vlasti, jednostavno netačne.

Drugi deo press konferencije odnosio se na programsko opredeljenje stranke za suštinsku decentralizaciju Srbije, a na osnovu nje i decentralizaciju, odnosno novu teritorijalnu organizaciju Smedereva. Kako je istakao Dragoslav Marković, predsednik IO Gro SPO-a, ova inicijativa je zapravo stari koncept koji je u Smederevu važio do 1968. godine, na osnovu kojeg bi grad Smederevo činile 3 opštine.

Predstavnici gradskog odbora SPO još jednom su istakli važnost, ali i moralnu obavezu svih, da se realizuje zajedničko spomen obeležje Smederevacima streljanim na Jezavi 1944. godine. Špekuliše se sa 6 stotina do 1500 pogubljenih seljana smederevskih sela i žitelja okolnih gradova.

Izvor: Televizija Smederevo