Spletke oko rafinerije


29. jun 2012. PRIVREDA – Rok za plaćanje zakupa zemljišta za gradnju rafinerije istekao je 26. juna, a u gradsku kasu Smedereva iz „Komiko oila” nije stigao nijedan dinar. Na adresu investitora pre dva dana upućena je opomena, a rok je produžen za još osam dana. Ukoliko do tada na račun grada ne bude uplaćeno 652 miliona dinara za zakup, čelnici grada najavili su raskid ugovora sudskim putem.

Da li će nakon trogodišnje agonije i natezanja oko rafinerije u Smederevu, ovaj „pompezni” projekat ostati samo slovo na papiru, zavisi isključivo od toga hoće li se grad držati isključivo zakona ili će pokazati naknadnu toleranciju za buduću investiciju. „Komiko oil” već je obavestio nadležne u Smederevu da će zbog otežane bankarske procedure kasniti sa uplatom, i da će se docnja meriti danima, a ne mesecima. Za svaki dan produžetka roka ova firma ponudila je zakonsku kamatu. Uz to, poručeno je da ne odustaju od rafinerije i da sve ostale pripreme idu normalnim tokom.

Pitanje je dana kada će „Komiko oil” uplatiti cenu zakupa – tvrdi za „ Politiku” Radomir Radivojević, zamenik direktora u „Komiko oilu”. – Sve je sada u rukama međunarodnih finansijskih oditora koji nas uveravaju da je revizija i kontrola pri kraju. Odmah potom uslediće povlačenje već odobrenih sredstava za gradnju rafinerije. Problem je u tome što su te kontrole sada složenije zbog povećanog rizika na međunarodnom finansijskom tržištu i smanjenja kreditnog rejtinga u regionu.

On se nada da će u Smederevu za ovo kašnjenje imati razumevanje, jer sada kada su u izgledu sve lošije privredne i socijalne prilike, važno je sačuvati ovu investiciju u Srbiji. Smederevo su već napustili „Ju-Es stil” i „Remar – Grampet”. U danima kada se gasi i druga visoka peć u železari, zbog čega gradska kasa trpi do pucanja, gubitak još jedne investicije ne bi bio dobar. Jasna Avramović, zamenica gradonačelnika Smedereva, smatra da će se „Komiko oil” snaći i ispoštovati rok i da grad neće ostati bez rafinerije.

– Ako ni posle isteka novog roka od osam dana „Komiko oil” ne plati zakup, grad će biti prinuđen da pokrene sudski postupak za raskid ugovora. Moramo da poštujemo zakon i niko od funkcionera ne može u ime Skupštine da donosi odluke. Da bi parlament odlučivao o eventualnom naknadnom roku investitor mora pismenim putem da precizira tačan datum uplate, što do sada nije učinio, kaže za „ Politiku” Jasna Avramović koja preuzima poziciju gradonačelnika i glavnog pregovarača sa investitorima.

Tokom naredne nedelje očekuje se sastanak predstavnika „Komiko oila” i grada. Obe strane nadaju se dogovoru. Najgori scenario bio bi raskid ugovora nakon tolikih godina izgubljenih u pregovorima, i to u vreme kada se mnoge firme bore za opstanak, mnoge gase ili idu u stečaj, a radnici završavaju na ulici.

Ukoliko ugovor opstane, rafinerija će prema najavama investitora polovinom 2015. godine biti puštena u rad.

– Svi projekti su u završnim fazama i prilagođeni su lokaciji u Smederevu. Prvo ćemo tražiti odobrenje od nadležnih komisija, a potom i građevinsku dozvolu. Sledeća faza su radovi na samoj lokaciji, a kad to okončamo, očekujemo dobijanje upotrebne dozvole i početak rada rafinerije – kaže Radomir Radivojević.

Ugovor o izdavanju oko 113 hektara zemljišta u Industrijskoj zoni uz Dunav za gradnju rafinerije potpisan je 25. aprila ove godine, a prvi razgovori na ovu temu datiraju još iz 2008. godine. Krajem te godine potpisan je memorandum o razumevanju, a onda su usledile tri godine nerazumevanja na relaciji investitor – grad Smederevo. U međuvremenu, rafinerija je doprinela promeni struktura vlasti u Smederevu i postala politički problem, građani su išli na referendum, korigovana je cena zakupa i način plaćanja, Skupština je najpre odbila ugovor, a potom usvojila izmenjenu verziju… Rafinerija je na kraju, bez ubodenog ašova na zemljištu, dočekala i novi skupštinski saziv koji će joj odrediti sudbinu.

———————————————-

Sindikati traže garancije da će „Železara” raditi

Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije saopštili su juče da će se u ponedeljak, 2. jula, sastati sa rukovodstvom „Železare Smederevo” i sa predstavnicima Vlade Srbije i da očekuju da će dobiti garancije da druga visoka peć neće biti ugašena.

Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Samostalnih sindikata metalaca Srbije rekli su na konferenciji za novinare da su spremni za svaki vid sindikalne borbe i to već sledeće nedelje, ukoliko se obustavi proizvodnja u „Železari”.

Kako su naveli, očekuju da će u ponedeljak dobiti i pismene garancije da će „Železara” nastaviti da radi i da „nema opuštanja dok se ne donesu konkretne mere”.

Predstavnici sindikata navode da žele punu uposlenost i da su spremni da rade, samo ukoliko im se obezbede poslovi.

Sindikati „Železare” izneli su podatke da u toj kompaniji radi oko 5.000 radnika i da su poslovi ugovoreni za jul i avgust, kao i da su plate redovne i kreću se između 35.000 i 40.000 dinara.

Neizvesnost oko sudbine „Železare” nesumnjivo je podigla temperaturu među radnicima i njihovim sindikatima. Tako su juče Udruženi sindikati Srbije „Sloga” u svom saopštenju naveli da nekoliko stotina menadžera i sindikalaca državu košta više nego pet hiljada radnika „Železare” i zatražili da se to odmah ispravi.

– Samo sindikati u toj fabrici poreske obveznike koštaju više od sto miliona dinara godišnje i pitamo ih da li su spremni da se odreknu tih privilegija i pomognu toj istoj državi od koje traže pomoć, navodi se između ostalog u saopštenju ovog sindikata.

Lider te sindikalne organizacije Željko Veselinović, tvrdi da je menadžment „Železare” potpuno neprofesionalan i da fabriku vode „američki prevodioci bez škole, znanja i iskustva, a za to su plaćeni po više stotine hiljada dinara mesečno”.

– Sindikati i njihovi lideri koji mesečno zarađuju po 150 hiljada dinara pozivaju radnike metalskog kompleksa koji rade za platu od 25 hiljada dinara, da im daju podršku i da se bore za njih, a do juče su im delili lekcije i solili pamet – kaže Veselinović i poziva državu da se ozbiljno umeša u probleme „Železare Smederevo” i da garantuje da će stati iza fabrike i radnika do pronalaženja strateškog partnera.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je pre dva dana da vlada traži način da „Železara Smederevo” ne obustavi proizvodnju, a postoji mogućnost da se druga visoka peć u toj čeličani privremeno stavi u režim „tihog hoda”.

On je rekao da je „Železara” u teškoj situaciji zbog stanja na svetskom tržištu čelika, ali vlada i uprava preduzeća pokušavaju da obezbede poslove koji će sačuvati radna mesta za 5.500 radnika.

Ćirić je procenio da bi i u slučaju gašenja i druge visoke peći u „Železari”, prekid proizvodnje bio privremen, najduže do septembra.

Tender za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo” raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio je 4. maj. Taj rok je dva puta produžen, prvo do 10. juna, a zatim do 10. septembra.

Tendersku dokumentaciju otkupile su tri zainteresovane kompanije – „Donjeck stil grup” iz Ukrajine, „Ural manjingend metalurdžikal kompani” iz Rusije i „Junajted plzen” iz Luksemburga. (Beta)
O. Milošević