Spektakl u Smederevskoj tvrđavi za Svetski dan muzike


18. jun 2011. KULTURA – Centralna proslava Svetskog dana muzike u Srbiji biće održana u utorak, 21. juna (20h) u Malom gradu Smederevske tvrđave, gde će nastupiti orkestar Beogradske filharmonije sa dirigentom Darkom Butorcem.

Uz Darka Butorca, dirigentsku zvezdu u usponu, Beogradska filharmonija će u ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave izvesti neka od najpopularnijih dela srpskih i ruskih kompozitora.

Osamdeset šest članova orkestra Beogradske filharmonije sviraće kompozicije Rimskog-Korsakova, Hristića, Konjovića, Borodina, Musorgskog, Hačaturjana i Blagojevića. Na koncertu će učestvovati i Gradski ženski hor “Kir Stefan Srbin” iz Smedereva.

“Jedva čekam 21. juni kada ćemo u ovom čarobnom ambijentu proslaviti Svetski dan muzike”, kaže Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, opčinjen ambijentom drevnog smederevskog utvrđenja iz 15. veka.

“Jako se radujem ja i jako se raduju muzičari, Program će da bude interesantan, efektan i imaće puno energije – poenta je da ljudi uživaju u muzici”, kaže Tasovac.

Znajući da Beogradska filharmonija ima unapred utvrđen program za sezonu, na pitanje kako je došlo do organizacije ovog koncerta u Smederevskoj tvrđavi, Tasovac je rekao da je presudna bila ogromna pozitivna energija u lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je izrazio zadovoljstvo što će Smederevo na Svetski dan muzike biti muzička prestonica Srbije i pozvao publiku da 21. juna bude deo ovog veličanstvenog koncerta.

Svetski dan muzike

Svetski dan muzike obeležava se na pet kontinenata, u više od 110 zemalja i 430 gradova sveta. Počeo je da se proslavlja 1982. godine u Francuskoj a za nekoliko godina pretvorio u jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Evropi. Danas se obeležava na pet kontinenata. Od samog početka cilj ove manifestacije bio je da muzika bude dostupna široj publici, besplatno. Prvi put Praznik muzike obeležen je u Beogradu 1988. godine