Sokolovići u ponedeljak putuju iz Smedereva u Andrićgrad


SPOMENIK braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju, broji poslednje sate u prostoru gde je tokom dve godine nastajao, radionici vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Već u ponedeljak, braća Sokolović biće na putu za Višegrad, gde će na svečanoj ceremoniji, na Vidovdan, spomenik biti otkriven, i prvi put pokazan javnosti.

Nedelju dana pre nego što će se naći na ušću Rzava u Drinu, u Andrićgradu, “Novosti” su imale ekskluzivno pravo da zavire u umetničku radionicu Kuzmanovića, i prve upoznaju čitaoce sa delom koje će krasiti višegradsku kulturno-istorijsku celinu.

Vajar Kuzmanović na ovom projektu radi već dve godine, i ne krije ushićenost što je posao pri kraju.

– Kada mi je profesor Emir Kusturica predstavio svoju ideju za podizanje spomenika braći Sokolović, bilo mi je jasno da se radi o nesvakidašnjem projektu od velikog značaja – kaže, za “Novosti”, vajar Kuzmanović.

Istorijski kontekst i značaj Sokolovića bili su veliki izazov za umetnika.

– Pripremajući se za taj zadatak, da bih mu što bolje odgovorio, na neki način sam se preselio u dramu šesnaestog veka. Na osnovu dostupne istorijske građe pokušao sam da sagledam različitost pogleda na svet koje su braća imala, i trudio sam se da dobro sagledam kontekst tog vremena – objašnjava umetnik.

Mehmed-paša Sokolović kao Bajo iz Sokolovića, pripadnik srpskog plemstva, sa 18 godina iz Mileševe odveden je u janičare, primio je islam i postao veliki vezir. Za patrijarha je postavio brata od strica Makarija Sokolovića. Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je Pećka patrijaršija, što je, po mnogima, obezbedilo opstanak Srba u potonjim vekovima.

Izvor: Večernje novosti