Smederevski veslači na Evropskom prvenstvu


01. jun 2015. SPORT – Veslači Smedereva nisu uspeli da se domognu A finala na Evropskom prvenstvu održanom minulog vikenda u Poznanju. Aleksandar Filipović i Marko Marjanović u dubl skulu najavljivali su plasman u finale i borbu za neku od medalja. Nažalost, posle odlično odveslane kvalifikacione trke i ulaska u polufinale, vremenski uslovi onemogućili su srpsku posadu da se domogne finala. Filipović i Marjanović su u svojoj polufinalnoj grupi zauzeli četvrto mesto iza Nemačke, Češke i Ukrajine. U B finalu srpski dubl skul je odveslalo odličnu trku i od početka poveo. Prvo mesto sačuvali su do kraja i sa skoro sekundom prednosti trijumfovali su ispred posade Velike Britanije i dve sekunde ispred Danske.

– Marjanović i Filipović su u B finalu izveslali rezultat u svojoj klasi i sa nešto boljim uslovima na stazi pokazali su kvalitet koji poseduju. Bili su bolji od Britanaca koji su na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu bili ispred njih. Trka u B finalu daju nadu da ova posada može još bolji i više da pokaže na takmičenjima koja slede. Nadam se boljim ostvarenjima, pre svega na Svetskom prvenstvu gde ćemo pokušati da se domognemo norme za odlazak na Olimpijske igre 2016. godine – naglašava Dejan Guslov.

Dušan Bogičević i Veselin Savić, prošlogodišnji pravci Evrope u dvojcu bez kormilara, nastupili su u teškom četvercu bez kormilara sa Stojićem i Beđikom. Put do polufinala prošli su preko kvalifikacija i repesaža. U polufinalnoj grupi su zauzeli peto mesto što je bilo dovoljno za B finale. Srpski četverac je na kraju bio drugi u B finalu, odnosno osmi u generalnom plasmanu.

Bronzanu medalju na ovom takmičenju za srpsko veslanje osvojio je dvojac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić i Nenad Beđik.