Smederevski strelci u drugom kolu Kupa Srbije


26. novembar 2012. SPORT – Streljačka družina „Smederevo“ bila je domaćin drugog kolo Kupa Srbije u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama na 10 metara. Takmičenje je održano juče 24.11.2012. godine na Strelištu u Smederevu (40 streljačkih mesta), na elektronskim metama i u skladu sa OTP Streljačkog saveza Srbije. Klasifikacija i bodovanje rezultata urađeni su u skladu sa Pravilnikom za organizovanje Kup takmičenja SSS.

Ovo drugo kolo Kupa Srbije ostaće u sećanju po odličnim rezultatima, a pre svega zbog fantastičnih 399 krugova olimpijke Andree Arsović (Partizan Beograd), u seniorskoj konkurenciji puškom kod žena, i veoma neizvesnoj borbi pištoljašica u seniorskoj konkurenciji, gde se borba o prva tri mesta vodila između naše tri olimpijke i na kraju su medalje podeljene na osnovu broja unutrašnjih centara, jer su sve tri imale rezultat od 378 krugova, pa je trijumfovala Jasna Šekarić (Crvena Cvezda) sa 10 unutrašnjih centara, ispred Bobane Veličković SD „Bor 030“) – 8 unutrašnjih centara i Zorane Arunović (Crvena zvezda) – 4 unutrašnja centra.

U seniorskoj konkurenciji puškom, posle Andreinih 399, drugi najbolji rezultat kod žena imala je Marija Mamlić iz SD „Novi Sad 1790“ 396 krugova, a krug manje i treće mesto osvojila je Jelena Živković iz SD „Jagodina 92“.

Kod seniora u konkurenciji puškom prva dva mesta pripala su strelcima SD „Novi Sad 1790“ Draganu Markoviću sa 597 krugova i Nemanji Mirosavljevu sa 596 krugova. Aktuelni prvak Srbije Milutin Stefanović iz SD „Čika Mata“ iz Kragujevca na kraju je morao da se zadovolji trećim mestom sa rezultatom od 595 krugova.

Kod pištoljaša u seniorskoj konkurenciji dominacija olimpijaca. Bronzani iz Londona 2012. Andrija Zlatić, SD „Aleksa Dejović“ iz Užica sa 587 krugova u Smederevu je bio zlatan. Srebrnom medaljom se okitio Damir Mikec, SD „Policajac“ Beograd sa 583 kruga. Dimitrije Grgić iz SD „Akademac“ iz Beograda sa 577 krugova bio je treći.

I u juniorskim kategorijama zanimljivo takmičenje. Kao i kod seniorki pištoljem, kod juniorki sa istim rezultatom od 363 kruga takmičenje završavaju Jelena Tomić, SD „Kikinda“, koja odnosi zlatnu medalju sa 4 unutrašnja centra naspram dva naše Ane Alentijev, SD „Smederevo“. Bronzana medalja odlazi u Užice Milici Cvijović iz SD „Aleksa Dejović“ sa rezultatom od 362 kruga.

Kod puškašica u juniorskoj konkurenciji o tri prva mesta takođe je odlučivao broj unutrašnjih centara, jer su sve tri takmičarke imale rezultat od 395 krugova. Zlatnu medalju sa 31 unutrašnjim centrom osvojila je Marina Simić, SD „Novi Beograd Ušće“, naspram 28 Anđele Mihajlović iz SD „Niš 1881“ i 25 Violete Teodore Trifunov iz SD „Novi Sad 1790“.

Kao i u prvom kolu, u juniorskoj konkurenciji puškom kod muškaraca isti rezultat od 592 kruga imali su Andrija Milovanović iz SD „Niš 1881“ i Stefan Aleksandrovski iz SD „Jedinstvo“ iz Stare Pazove, i ponovo je Andrija osvojio zlatnu medalju zahvaljujući većem broju unutrašnjih centara 44 naspram 40 Stefanovih. Bronzana medalja pripala je Gabrijelu Dautoviću iz SD „Pančevo 1813“ koji je imao 588 krugova.

Kod pištoljaša u juniorskoj konkurenciji kao i u prvom kolu najbolji je bio Dušan Latinović iz SD „Kikinda“ sa 557 krugova. Drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Aleksandar Živanović iz SD „Kolubara“ 542 kruga, a bronzanu medalju Vitomir Tucović iz SD „Aleksa Dejović“ sa 537 krugova.

Od ove sezone organizuje se takmičenje i u ekipnoj konkurenciji u seniorskim kategorijama. Najboljih osam ekipa u svakoj disciplini, koje se kvalifikuju kroz tri kola Kupa, nastupiće na Finalu Kupa SSS polovinom februara naredne godine.

Takmičenje za Kup SSS ima za cilj podizanje na viši nivo takmičenja iz Kalendara SSS koja se boduju i vrednuju za sastav reprezentacije Srbije, za kategorizaciju sportista, za bodovanje za stipendije, za određivanje učesnika Kampa perspektivnih strelaca Srbije, kao i podizanje sportsko-takmičarskih rezultata.

Istog dana, za olimpijce rukovodstvo grada organizovalo je prijem u gradskoj upravi Smederevo, kome su prisustvovali i Goran Maksimović, selektor streljačke reprezentacije, Jelena Arunović, trener reprezentacije za pištoljaške discipline, Goran Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Smedereva i Boban Marinković, sekretar Streljačke družine Smederevo.