Smederevski rasadnik cveta tokom cele godine


22. septembar 2012. DRUŠTVO – Na Šalinačkom putu, na površini od 2 hektara, nalazi se Rasadnik Radne jedinice “Zelenilo” Smederevo, gde se odvija proizvodnja biljaka na otvorenom prostoru.

Sobno i sezonsko cveće se proizvodi na pet stotina kvadrata pod staklenikom kao i na 200 kvadratnih metara pod plastenikom i to kako za potrebe preduzeća, tako i za prodaju trećim licima.

Od Slađane Jeremić, direktorke JKP Zelenilo saznajemo između ostalog da ovogodišnja proizvodnja prolećnog i jesenjeg sezonskog rasada broji preko 150 hiljada komada.

Jesenji rasadi su u odličnom stanju i u ponedeljak, 24. septembra zaposleni u RJ Zelenilo počinju sa obnavljanjem cvetnih površina u gradu.

Danas je platforma na Gradskom trgu, a ekipa radnika priprema luk iznad fontane za jesenju sadnju cveća naredne nedelje.

U smederevskom Rasadniku, pored cvetnica, proizvode se i tuje, smrče, listopadne sadnice, ukrasno šiblje i drugo.

Zbog narastajućih potreba za uređenjem grada, poslednjih godina proizvodnja u Rasadniku je znatno uvećana.

Konkretno, ove godine, duplo je povećana proizvodnja sezonskog cveća koje se pre svega koristi za ukrašavanje javnih gradskih površina.

Planovi su da se uskoro poveća površina zaštićenog prostora za gajenje biljaka, rekonstrukcija vodovodne mreže i grejanja, sve u cilju poboljšanja kvaliteta i obima proizvodnje.

Ljubitelji sobnog cveća i drugih biljaka, koje su deo bogatog asortimana u smederevskom Rasadniku, ovde mogu po veoma popularnim cenama, tokom cele godine da nabave omiljene vrste, a zaposleni nude i stručne savete u vezi sa negom biljaka i uređenjem zelenih površina.

Danas su ispred zgrade Policijske uprave u Smederevu, zbog rekonstrukcije ulice, po nalogu Direkcije za izgradnju urbanizam i građevinsko zemljište, radnici “Zelenila” posekli sedam listopadnih stabala i uklonili granje i debla.

Posao je obavljen na vreme kako bi izvođač radova “Neimar put” iz Salakovca mogao da nastavi sa rekonstrukcijom kolovoza i trotoara, iz čega proizilazi da je sradnja ove dve firme na odličnom nivou.

Izvor: smederevo.org.rs