Smederevski radnici deportovani iz Sočija


27. februar 2013. DRUŠTVO – Pedesetak građevinaca iz grada na Moravi, te Loznice, Smedereva, Požege… koji su od kraja novembra prošle godine boravili na radu u Rusiji, u mestu Veseloj, nedaleko od Sočija, deportovani su pre nekoliko dana u Srbiju.

Prema priči Čačanina S. G., koji kaže da je žrtva teške prevare, građevinci su – preko “čoveka iz Užica” – otišli u Rusiju, uz obećanje da će naknadno dobiti radnu vizu, te da će im, pored smeštaja i hrane, biti obezbeđena redovna plata od pet do sedam dolara na sat! Zamešateljstvo, međutim, počinje tek po isteku turističkih viza, kada im je gazda na gradilištu zatražio pasoše – tvrdeći da ima “svog čoveka” na granici, koji će srediti da dobiju pečate, kao da su izlazili iz Rusije, pa se nanovo vratili…

– Tako smo dobili još mesec dana prava boravka, sve u nadi da će biti obezbeđene i radne vize – objašnjava S. G.

– Kada je prošao drugi mesec, rečeno nam je kako ipak moramo da otputujemo, odnosno da izađemo iz zemlje, pa da se posle par dana vratimo. Radne vize više nisu pominjali… I, kad stigosmo na granicu, carinik je odmah ustanovio da su pečati o našem prvom navodnom izlasku iz zemlje falsifikovani, pa smo na prelazu zadržani čak 30 sati, bez hrane i pića, a potom prebačeni u zatvor. Na suđenju održanom posle nekoliko dana, izrečene su nam novčane kazne, proterani smo iz Rusije, uz deportaciju i zabranu ulaska u tu zemlju u narednih pet godina.

Sagovornik “Novosti” prenosi i kako nikome nisu smeli da kažu ko im je gazda, odnosno ko je petljao sa njihovim pasošima, jer su se plašili da ne ostanu bez zarađenih plata. Kako i ne bi, kad su za dva meseca boravka u Rusiji dobili samo po hiljadu rubalja, što je oko 3.000 dinara. Samo S. G., pri tome, ostao je dužan oko hiljadu dolara, a drugima i više, iako je – kako su saznali obmanuti radnici – od glavnog izvođača radova redovno uzimao novac za isplatu građevinaca.

Izvor: Večernje novosti