Smederevski pravoslavni vernici dobijaju eparhiju


20. septembar 2011. DRUŠTVO – -Izvor:Tanjug – “Smederevo sa okolinom moglo bi da čini jednu lepu eparhiju, sa skoro 200.000 ljudi, ali to je stvar Sabora (Sveti arhijerejski sabor) i odluka koje on donosi”, izjavio je Tanjugu episkop Ignjatije (Midić).

“To je stvar crkvenih potreba i o tome odlučuje Sabor. Ako u budućnosti budu takve potrebe da se formiraju posebne eparhije, nije isključeno da i Smederevo dobije eparhiju. Za sada je stanje ovakvo, dok Sabor ne vidi da li postoji potreba za formiranjem novih episkopija”, precizirao je episkop braničevski.

Vladika je, boraveći u poseti Smederevu, svestan teške finansijske situacije, uputio apel građanima da pomognu izgradnju crkve svetog Luke i parohijskog doma na Carini.

“Nisam se nadao da je ovaj objekat tako veliki. Ljudi za sada odlično rade i poštuju postavljene rokove. Nadam se da će uskoro biti izlivena ploča i da će se završiti taj prvi deo”, naveo je episkop i dodao da je ovaj crkveni kompleks važan za SPC.

Vladika je izrazio nadu da će već sledeće godine crkva biti osveštana za služenje, kada bi trebalo da bude završena i crkvena sala u parohijskom domu.

Kamen temeljac parohijskog doma pri crkvi svetog Luke položen je početkom avgusta ove godine.

“Prvu etapu, kao što smo planirali, privodimo kraju. Reč je o izgradnji prizemlja do prve ploče, što je četvrtina planiranog objekta. Dimenzije osnove su 35 sa 20, dakle 700 metara kvadratnih, od ukupno 2.800 kvadrata”, rekao je Tanjugu starešina crkve svetog Luke na Carini, sveštenik Dušan Glišić.

Uporedo se odvijaju radovi na završetku crkve svetog Luke. Do kraja godine bi trebalo da se uradi parapet, krstionica i eventualno stepenište ispred same crkve.

Crkva, koja je počela da se gradi prvog dana bombardovanja 1999. godine, posvećena je svetom Luki čije su mošti boravile u Smederevu u doba despota Đurđa Brankovića. Krstionica će biti posvećena ovom svetitelju.

U srednjem veku, u doba despota Đurđa Brankovića, u Smederevu je bila mitropolija.

U delegaciji koja je obišla radove na izgradnji crkve svetog Luke i parohijskog doma na Carini, pored crkvenih starešina, bili su i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, zamenik gradonačelnika dr Jasna Avramović i privrednici.