Smederevske grafike gostuju u Grockoj


19. maj 2018. KULTURA – Izvor: Politika – U Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, predstavljeni su radovi nastali na 33. Likovnoj koloniji grafike grada Smedereva. Gostujuća izložba sastoji se od 22 grafike 11 umetnika u tehnikama duboke štampe (bakropis, bakrorez, linorez, akvatinta…) i digitalne štampe. Učesnici smotre i autori radova su domaći stvaraoci Marija Sibinović, Jana Danilović, Jelena Damnjanović i Marija Janković, zatim Dajana Jekić i Bojana Mihajlović iz BiH, Rumen Rajkov i Georgi Kanarov iz Bugarske. Gosti kolonije su beogradski umetnici Mika Lovre, David Vartabedijan i Bojan Bikić.

Smederevska likovna kolonija tradicionalno okuplja umetnike iz regiona, što doprinosi raznovrsnosti i bogatstvu grafičkog fonda naše zemlje.

Na otvaranju postavke nastupili su učenici Osnovne muzičke škole „Nevena Popović” iz Grocke Dimitrije Škodrić i Dimitrije Đukić, harmonika, kao i Anđela Petrović, Anastasija Petrović i Anđela Jovanović, flauta. Izložba traje do 29. maja.