Smederevska tvrđava


Smederevska tvrđava je utvrđen srednjevekovni grad oblika nepravilnog trougla, dimenzija 550m x 502m x 400m, sa 25 kula, visokih preko 20 m i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra.

Prostire se na površini od skoro 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Tvrdjavu čine Mali grad (dvor) i Veliki grad.

Podigao ju je srpski despot Đurađ Branković 1430.godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu.

Tokom svoje duge i burne prošlosti, nekoliko puta zidana i rušena, građena i razgrađivana, osvajana i oslobađana, nosi trag vremena kao svoj beleg na zidnim platnima i kulama, svedočeći nam o nepredvidivosti istorije. Njeni bedemi su simbol požrtvovanja neimara, graditeljske umešnosti i umetničke lepote.

Smederevska tvrđava danas predstavlja kulturno-istorijsko dobro od izuzetne vrednosti, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.

Samo u periodu od 2000. godine u Tvrđavi je održano više desetina koncerata svih muzičkih žanrova, obavljeno snimanje nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, izveden veliki broj zvaničnih sportskih takmičenja i manifestacija, kao i drugih svečanosti visokog umetničkog kvaliteta.