Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture


31. mart 2018. KULTURA – Izvor: Danas – Izložba Smedrevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture, nova postavka Muzeja u Smederevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta, biće otvorena u četvrtak 12. aprila u 13 časova, povodom obeležavanja Dana muzeja.

Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj“ Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

Izložba Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture, sastavni je deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej u Smederevu nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finasijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva, a Muzej izražava i veliku zahvalnost mnogobrojnim saradnicima na pomoći.