„Smederevska pesnička jesen“ od 14. do 16. oktobra


13. oktobar 2014. KULTURA – Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”, 45. po redu, biće održan od 14. do 16. oktobra, uz učešće više od 50 pesnika iz 20-tak zemalja, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare.

Predsednik Organizacionog odbora festivala, Branče Stojanović, obraćajući se predstavnicima medija, rekao da je Gradsko veće, uvažavajući značaj ovog festivala, imalo razumevanja i pored teške materijalne situacije, dodelilo određena sredstva za realizaciju ovogodišnje manifestacije.

„Naš zadatak je bio i ostaće da čuvamo kulturu, a ovaj festival daje doprinos u očuvanju srpske kulture i srpske književnosti”, istakao je Stojanović i izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture koje je ove godine podržalo festival.

Dobitnik ovogodišnjeg “Zlatnog ključa” je norveški pesnik Knut Edegard, a “Zlatnog ključića” novosadski poeta Dušan Pop Đurđev, saopštio je direktor “Smederevske pesničke jeseni”, Goran Đorđević, predstavljajući program manifestacije.

Knut Edegard, rođen 1945. godine, započeo pesnički karijeru 1967. godine i od tada objavio 35 pesničkih, proznih i drugih knjiga. Jedan je od najprevođenijih i najpoznatijih norveških pesnika. Zastupljen je u ediciji “Meridijani” u izdanju smederevskog festivala.

“Zlatni ključ Smedereva” najznačajnija je nagrada grada Smedereva, a dodeljuje se uglednim pesnicima sveta za celokupan opus. Nagrada se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjevekovnog Smedereva, objavljivanja knjige – izbora poezije i novčanog iznosa.

Dušan Pop Đurđev rođen 1953. godine u Novom Sadu. Odlučivši da se više posveti literaturi i stvaralaštvu za decu, 1997. prelazi u Zmajeve dečje igre. Pored poezije za mlade, piše i satiru, a istovremeno se bavi kreiranjem novih vizuelno-literarnih formi u stvaralaštvu namenjenom deci.

Nagrada “Zlatni ključić” se dodeljuje srpskom pesniku za pesničko stvaralaštvo za decu. Nagrada se sastoji od objavljivanja knjige – izbora poezije autora, plakete (rad vajara Vlaste Filipovića) i novčanog iznosa.

Na ovogodišnji konkurs za “Zlatnu strunu”, najstariju nagradu festivala, koja se dodeljuje na anonimnom konkursu za neobjavljenu, najuspeliju pesmu, pristiglo je oko 700 pesama, što ga svrstava u najuspelije odzive za nekoliko decenija postojanja festivala.

Pobednika, izabranog među petoro kandidata, žiri će saopštiti na završnoj večeri, kada se prema tradiciji održava i međunarodni miting poezije na koji je pozvano više desetina učesnika. Dobitniku će pripasti statueta, rad akademskog vajara Selimira Jovanovića i novčani iznos.

Nedeljnik “Naš glas” dodeliće obnovljenu nagradu za izuzetan stvaralački doprinos u kulturi, a ovogodišnji dobitnik je Vera Horvat iz Smedereva.

Nagrada “Zmaj Ognjeni Vuk” ponovo neće biti dodeljena, kako je rečeno, zbog ekonomskih prilika.

Smederevska pesnička jesen počinje tradicionalnim susretom sa pesnicima na „Sajmu poezije” u Narodnoj biblioteci Smederevo, a sledi svečanost darivanja knjigom.

Programom festivala predviđene su i izložbe „Veliki rat u književnosti” i „Pesnik smeha”, povodom 150 godina od rođenja Branislava Nušića, kao i izložbe na Dečjem i Pozajmnom odeljenju Biblioteke.

Uporedo sa festivalskim programom, u smederevskom Muzeju otvorena je izložba naive Slovaka iz Vojvodine, a stihove će u ovoj ustanovi kulture govoriti slovački pesnici 15. oktobra.