Smederevska ada: Tuđe seku, šumare biju


17. januar 2015. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Svaki drugi dan nadležni dobiju po jednu prijavu bespravne seče šuma u ataru između Smedereva i Pančeva. Prošle godine zabeleženo je 165 prijava pustošenja prirodnog bogatstva, a većina šumokradica prođe nekažnjeno.

Poslednji napad na čuvara u Smederevskoj adi, koga su šumokradice pretukle toliko da je završio u bolnici, ponovo je otvorio pitanje nezakonite seče šuma u ovom kraju, čemu se teško staje na put.

Smederevska ada pripada Šumskoj upravi Kovin – JP “Vojvodinašume”, koja gazduje na više od 10.000 hektara šuma. U ovoj upravi na terenu 14 ljudi angažovano je na čuvanju šuma, a prilikom utvrđivanja bespravne seče, čuvar je dužan da odmah pronađe počinioce. Ukoliko ima teškoća da ih identifikuje, lično ili telefonom obaveštava nadležnu stanicu policije. U toj poteri za lopovima, verbalni i fizički nasrtaji na čuvare šuma, lovočuvare i ribočuvare, sve su učestaliji.

– Nažalost, bespravna seča, krivolov i ribokrađa su u porastu. Veliki problem su ne samo blage kaznene mere, već i sporo procesuiranje pred nadležnim sudovima. Kada i dođe do sudskog spora, počinioci se često oslobađaju jer se tretiraju kao socijalna kategorija – kaže Snežana Kovač, direktorka Šumskog gazdinstva “Pančevo”.

Na teritoriji Šumskog gazdinstva “Banat” u 2014. godini prijavljeno je 165 bespravnih seča, od čega je 60 poznatih, a 105 nepoznatih počinilaca. Kad je reč o priobalju, kriminal ove vrste prosto cveta, jer nema rečne policije.

– Saradnja sa nadležnim policijskim stanicama je korektna, ali razuđenost prostora i nepristupačni tereni često onemogućavaju blagovremenu i odgovarajuću reakciju. Veliki problem u ovakvim situacijama je nepostojanje rečne policije, koja je na vodi jedina u mogućnosti da reaguje – kaže Snežana Kovač.