Smederevo vinska srpska prestonica


10. septembar 2017. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Smederevo je ovog vikenda opet zaličilo na srpsku prestonicu – ovoga puta vina i grožđa. Svetkovinu u čast vinogorja ,130. “Smederevsku jesen”, posetilo je na hiljade ljudi.

Manifestacija je, po tradiciji, otpočela svečanim defileom više stotina učesnika gradskim ulicama, koji su proneli i poruku festivala “Smederevo vazda otvoreno”. Na čelu povorke bili su despot Đurađ i despotica Jerina, a za njima svita likova iz vremena kada je Smederevo prvi put bilo prestonica Srbije.

– Ova manifestacija je jedna od najstarijih u Srbiji, i treba da budete ponosni na to – kazao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvarajući turističko-privrednu manifestaciju i simbolično predajući ključ grada Smederevki.

OVAJ kraj, osim važne istorijske uloge, poznat je po vinogorju, a otuda i svečanost u njegovu čast.

Još je knez Miloš Obrenović od 1827. godine ovde otkupljivao turske vinograde i izgradio vinski podrum. Nakon proglašenja Kraljevine Srbije 1882. godine, svetkovinu branja grožđa u smederevskom vinogradu organizovala je lično kraljica Natalija. Berbi su prisustvovali članovi dvorske svite i ministri sa suprugama.

Na prvoj smederevskoj izložbi grožđa, 1899. godine, deo programa bio je izlet u vinograd njegovog veličanstva, gde je, među sortama, osim domaćih, bilo je stranih, posebno francuskih.

O kvalitetu vina koje se ovih dana pilo u gradu na Dunavu svedočiće na hiljade gostiju.

Oni su, osim u degustaciji vina, grožđa i plodova jeseni, uživali u raznovrsnom programu.

Posetiocima su pokazane osobenosti smederevskih sela na poljoprivrednoj izložbi “Seoska dvorišta” u tvrđavi. U tvrđavi su organizovani igrokazi iz vremena despotovine, viteški turniri, promocija starih zanata, i služeni gurmanski specijaliteti.

Na gradskom trgu pravi doživljaj bio je koncert “Simfonija smaka” sa simfonijskim obradama pesama grupe “Smak”, u izvođenju rok grupe “Osvajači” i uz pratnju Gradskog simfonijskog orkestra Kragujevac.

U muzičkom programu učestvovali su još i dečji hor “Kolibri” grupa “Vrelo”, “Garavi sokak”, Merima Njegomir, Snežana Đurišić. Zapažen je bio i međunarodni festival dečjih KUD-ova.

Večeras u Malom gradu od 20 časova nastupa Ljuba Ninković sa orkestrom, a dva sata kasnije, na gradskom trgu, planiran je završni koncert manifestacije pevača Ace Lukasa.

“Smederevsku jesen” zatvoriće vatromet u ponoć.

Svečano otvaranje manifestacije priređeno je na prostoru Malog grada Smederevske tvrđave, nekadašnjeg dvora despotovine Branković. Program su vodili Dragana Kosjerina i Žika Nikolić, a oko hiljadu posetilaca u drevnom ambijentu uživalo je u nastupu operskih pevača Jadranke Jovanović i Olivera Njega.