Smederevo sve primamljivije Italijanima


30. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – U Smederevo bi uskoro mogli da stignu novi italijanski investitori, najavljuje za lokalne “Naše novine” Simone Apoloni, direktor firme “Aliquo Group”. Apoloni radi kao konsultant, a zahvaljujući njemu u Srbiju je već došlo nekoliko kompanije iz Italije.

– U Smederevu su sada CCVI i “Cimolai grupa”. Očekujem da do kraja godine u ovaj grad dovedem još dve italijanske firme, koje se bave komplementarnim poslovima. Sada pregovaramo sa jednim klasterom iz centralne Italije, pa ću početkom aprila u jednom mestu nadomak Peskare mnogobrojnim italijanskim investitorima predstaviti mogućnosti slobodne zone u Smederevu, i sve ono što Smederevo nudi – kaže Apoloni za “Naše novine”.

– Firme koje do kraja godine očekujem u Smederevu bave se proizvodnjom industrijskih lanaca i četkica za elektromotore – dodaje Apoloni.

On se osvrnuo i na to zašto Italijani sve više dolaze u Srbiju.

– Kao i svake druge investitore, treba ih motivisati da dođu u vašu zemlju. Mi smo firma koja posluje u nekoliko zemalja u okruženju i kada od nas žele obaveštenje, prvo nas pitaju da uporedimo povlastice koje se u tim zemljama nude investitorima. Posle sagledavanja svih činjenica mogu da kažem da je Srbije uvek među tri prvoplasirane zemlje koje su interesantne italijanskim investitorima. Pri tom imamo u vidu ambijent za ulaganje i podsticaje koje daje vaša Vlada, naročito u poslednje dve-tri godine. Kada odluče da dođu u Srbiju, onda sledi pitanje gde investirati, a to uglavnom zavisi o kakvoj se industriji radi i od njihovih ciljeva i namera. Smederevo ispunjava većinu uslova Italijana. Prvi je blizina Beograda i aerodroma, jer je jedan od uslova da mesto za ulaganje ne bude dalje od 150 kilometara od najbliže vazdušne luke. Tu je vrlo bitna uloga blizina autoputa, železnica i naravno Dunav. Takođe, postoji i slobodna zona, pa onda ne treba da čudi što ima sve više italijanskih firmi koje ulažu u ovom gradu – rekao je Apoloni u razgovoru za “Naše novine”.