Smederevo strepi od odluke Ju-Es stila u Pitsburgu


21. januar 2012. DRUŠTVO – U Smederevu ne prestaje da vlada strah od mogućih scenarija u Ju-Es stilu. Panika se uselila u domove zaposlenih u železari, ali i u čitav grad koji sudbonosno zavisi od stanja na tržištu čelika. Do radnika svakodnevno stižu oprečne informacije,a za sada je jedino izvesno da će dan „d” biti poslednji dan januara. Taj datum markiran je kao odlučujući, jer će čelni ljudi američke kompanije u Pitsburgu doneti odluku o daljem poslovanju u Srbiji.

Na stolu je nekoliko opcija. Naš izvor u jednom od sindikata Ju-Es stila, navodi da će od februara najverovatnije zaposleni morati najpre da iskoriste godišnje odmore za ovu godinu, te da će uslediti kolektivni odmor za većinu radnika koji će do daljnjeg primati 60 odsto od plate. To neće važiti samo za manji broj proizvodnih radnika koji će održavati minimalni proces rada. Ukoliko se stanje na tržištu čelika ne poboljša, jedan od mogućih scenarija je otpuštanje oko 1.500 zaposlenih, koji bi kao tehnološki višak dobili otpremninu, ali samo za period od kada su Amerikanci kupili železaru pa do dana prekida radnog odnosa. Nezvanično, spekuliše se o 300 evra po godini staža, što ukazuje da bi najveća nadoknada za gubitak posla iznosila oko 3.000 evra. Najgora opcija je gašenje i druge visoke peći i zatvaranje fabrike, što je po oceni upućenih, za sada najmanje izvesno. Spekuliše se i o prodaji kompanije u Srbiji, a kao mogući kupci spominju se nemačka i kineska firma.

– Šta god da odluče ne piše nam se dobro. Mislim da će doći do novih otpuštanja,jer se dobro sećam da su prilikom kupovine fabrike izjavili da ovakvoj železari treba maksimum 3.500 radnika. Tako će i biti. Očekujem da budem višak,jer će administraciju prvo da počiste, a ko će da me primi negde sa 52 godine. To će me dovesti na dno –jadikuje R.R. radnica u računovodstvu.

Od 9. januara u smederevskoj železari na snazi je krizni režim rada. Većina zaposlenih radi četiri dana u nedelji,a za peti neradan dan prima 60 odstood zarade kako bi se smanjili troškovi. Iste mere štednje uvedene su i 2009. godine u prvom talasu ekonomske krize. Iz Ju-Es stila ponavljaju da se kompanija i dalje suočava sa problemima kao što je kupovina koksa, nepovoljan asortiman proizvoda, pritisak uvoznih proizvoda po nižim cenama.

– Cene čelika na svetskom tržištu pale su za 30 evra u odnosu na period od pre tri-četiri meseca, a na drugoj strani, u poslednje dve godine porasle su cene paleta, sinterovane rude i koksa.To dodatno povećava muke kojeveć postoje u železari u Smederevu. Realno, grad će tek imati problema ako se kriza u železari produbi,jer će se to odraziti direktno na budžet grada . Ako uz to propadne i projekat rafinerije, imaćemo ozbiljne finansijske probleme –kaže gradonačelnik Predrag Umičević.

Direktno, od železare zavisi oko dvadesetak hiljada Smederevaca, što radnika, što članova njihovih porodica, a indirektno, gotovo kompletna lokalna privreda.

Kolaps Ju-Es stila ni srpsku privredu ne bi ostavio bez gubitaka. Sa pet posto učešća u srpskoj proizvodnji i 12 odsto u izvozu, ova kompanija važan je faktor na privrednoj karti zemlje.

Lokalna vlast u Smederevu krajem prošle godine pritekla je u pomoć Ju-Es stilu smanjivši taksu za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe, kao i ekološku taksu. Kako će i da li će se država uključiti u ovaj problem, još se nagađa.

„Kija” zainteresovana za smederevsku železaru?

Pogone železare u Smederevu u sredu su obišli predstavnici koreanske fabrike automobila „Kija motors”.Oni su, navodno, u svojstvu potencijalnih kupaca, razgledali železaru nakon čega su razgovarali sa menadžmentom fabrike. Detalji ovog susreta nisu poznati.

Veliki kapaciteti

Ju-Es stil Srbija zapošljava oko 5.400 radnika, od čega oko 5.000 u Smederevu. Pre programa otpuštanja zaposlenih u 2006. godini, ova kompanija imala je oko 8.500 radnika.Zbog ekonomske krize i smanjenja tražnje čelika i lima na svetskom tržištu, proizvodnja se prošle godine svela na 1,2 miliona tona, a kapaciteti su duplo veći.

Izvor: Politika