Smederevo spremno za turističke brodove


23. maj 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Nakon višegodišnjih praznih obećanja, Smederevo je konačno načinilo prvi korak ka izlazu na Dunav, odnosno korišćenju obale reke za privlačenje turista. Pre nekoliko dana postavljen je međunarodni putnički pristan kod Dunavskog parka, koji bi trebalo da u nekadašnju despotovinu i prestonicu dovede strane turiste. Pristajanje prvog broda očekuje se uskoro, kada će i formalno biti otvoren pristan na Dunavu.

„Krajnje vreme je bilo da se aktivira turistička luka u našem gradu i, evo, to se dešava u ovoj godini. Ovo je veoma važan projekat za Smederevo, podjednako za turizam i privredu. Da bismo postali lučko područje, moramo da imamo sve licence i dozvole i da se konačno nađemo na turističkoj mapi Srbije i Evrope”, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Privilegiju da ima izlaz na Dunav, koju je Smederevu dala priroda, uskratila je višedecenijska naopaka privredna politika. Zbog teretne luke u kojoj se, praktično u centru grada, vrši pretovar rude za železaru, osim silnih zagađenja, zatvoren je i prilaz reci. Putnički brodovi zaobilazili su Smederevo, a turisti su drevnu tvrđavu i ostale ovdašnje znamenitosti, posmatrali izdaleka, u prolazu. Time su smederevskom turizmu nanete milionske štete. U prilog tome govore podaci da Dunavom prođe više od pet hiljada brodova godišnje, te da više od 85.000 turista u Srbiju dođe vodom. Zahvaljujući pristanu, u Smederevo bi ove, a pogotovo iduće godine, s Dunava moglo svratiti između 20 i 30 hiljada turista. Ovo je potvrdio i Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, najavljujući proširenje nove luke, nakon čega će teretna luka konačno biti izmeštena iz centra na novu lokaciju.

O ovom kapitalnom projektu Smederevci slušaju duže od decenije, pogotovo u izbornim kampanjama kada su se mnogi političari zaklinjali da će rešiti taj problem. Za izmeštanje luke u industrijsku zonu, gde već postoje lučki kapaciteti, potrebno je novim kolosekom spojiti reku i postojeću železničku trasu. Projekat je počeo da se realizuje još 2004. godine, ali pruge još nema. Prema procenama stručnjaka, za novi kolosek, dug 5,3 kilometra, potrebno je oko osam miliona evra. Neki raniji dogovori su propali. Država je pre 11 godina htela da finansira izgradnju sa 75 odsto novca, ali se predomislila smatrajući da to, ipak, treba da ide na teret „Ju-Es stila” koji je tada najviše koristio prugu za prevoz sirovina. Amerikanci su prihvatili, tražeći povlastice za korišćenje nove pruge, ali su železnice to odbile. Potom je iz NIP-a navodno trebalo da stigne novac, ali je i ta priča propala. Najzad, gradonačelnica Avramović, najavila je da ima podršku srpske vlade za konačnu realizaciju ovog projekta.

„Mogu da potvrdim da će se stara luka izmestiti, gradi se nova luka u čijem zaleđu će biti Slobodna zona, tako da će potencijali biti maksimalni. Očekujem da će Smederevo imati najrazvijeniju Slobodnu zonu u Srbiji”, izjavio je Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija, prilikom postavljanja pristana na Dunavu.

Međunarodni turistički pristan dugačak je 73, a širok osam i po metara. Dubina gaza je pet metara. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo je 20 miliona dinara za izgradnju pristana za turističke brodove u Smederevu, a postavili su ga brodograditelji JRB-a.