Smederevo odbilo ponudu Komiko oila


31. maj 2011. PRIVREDA – Komisija za davanje u zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte u Smederevu odbila je ponudu kompanije „Komiko oil“.

Ponuda je odbijena uz obrazloženje da je lokalna samouprava tražila isplatu celokupnog zakupa odjednom, dok investitor nudi plaćanje na tri rate.

Gradonačelnik Predrag Umičević neće, kako je najavljeno, doneti konačnu odluku, već će tražiti da odluku donese Skupština grada Smedereva. Gradonačelnik predlaže da Skupština prihvati ponudu ove firme.

“Ponuda se ne prihvata jer je ponuđen rok koji ne odgovara roku iz Odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta i tekstu javnog oglasa koji predvidjaju da se zakupnina plati u roku od tri meseca od stupanja na snagu Plana detaljne regulacije (PDR), dok investitor nudi plaćanje u tri rate”, obrazložila je predsednica komisije i načelnica Gradske uprave, Milijana Novaković.

Predlog komisije da odbije “Komiko oil” stigao je na sto gradonačelnika koji ima zadatak da donese konačnu odluku za ili protiv.

“Nisam doneo odluku jer je ona isključivo sada u nadležnosti Skupštine grada, pa želim da izbegnem političke prozivke i krivične prijave. Zbog važnosti investicije kojoj je Vlada dala punu podršku, predložiću da Gradsko veće Skupštini predloži da ipak donese odluku o prihvatanju ponude Komiko oil. Rok koji je dala Skupština postao je ’neodrediv’ pošto Skupština nije donela PDR koji se vezuje za rok. Umesto njega, država je donela Prostorni plan područja posebne namene”, pojasnio je Umičević.

“Komiko oil” nudi prve dve rate od po 100,9 miliona dinara koje bi platili u roku od tri meseca od stupanja na snagu PDR-a odnosno odobrenja za gradnju, a tranšu od preostala 84 miliona nakon prijave radova.

Oglasom je traženo da se čitava suma od 286 miliona dinara plati odjednom nakon usvajanja PDR-a umesto koga je u septembru 2010. donet Plan područja posebne namene.