Smederevo obezbedilo protivgradne rakete


11. jun 2011 – DRUŠTVO – Smederevo je prvi grad u Srbiji koji je blagovremeno obezbedio protivgradne rakete. Sinoć je stigao kontingent od 102 rakete koje će biti raspodeljene na 17 protivgradnih stanica.

“Sinoć su stigle rakete i po 6 komada dobiće svaka protivgradna stanica. Ukoliko se sprovede nabavka od strane Vlade Srbije, imaćemo dodatne tri rakete po protigradnoj stanici, dakle ukupno 9, što bi trebalo da bude dovoljno za naredni nestabilni meteorološki period”, naglasio je Mirko Radošević, predsednik Upravnog odbora Fonda za poljoprivredu u Smederevu.

“Jedna raketa nas košta 27.000 dinara bez PDV-a, što je ukupno oko 3.249.720 dinara”, kazao je Radošević.

“Grad i obilna kiša pogodili su smederevski kraj 28. maja i naneli štetu voćnim zasadima. Grad je oštetio zasade jabuke, breskve i vinove loze u Udovicama, Petrijevu, Vodnju, Landolu, Kolarima, Bonovcu, Suvodolu, Lunjevcu i Vučaku. Sa 11 stanica ispaljeno je 26 protivgradnih raketa”, izjavila je član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Jasmina Stanojević.

“Komisija je procenila da je šteta u rasponu od 10 do 60 procenata i procenjena je na 112.360.000 dinara, a videćemo da li će biti u saglasju sa procenom Komisije Hidrometeorološkog zavoda, koja je takođe obilazila teren”, istakla je Stanojevićeva.

“Sezonu smo počeli sa 5 raketa po stanici, što nije dovoljno, a posle pomenutog nevremena, 12 stanica je ostalo bez protivgradnih raketa, pa smo odlučili da kao prvi grad u Srbiji sprovedemo tender za nabavku novih, ne čekajući Sektor za vanredne situacije MUP-a, u čijoj su nadležnosti od ove godine protivgradne stanice”, rekao je direktor Fonda za poljoprivredu grada Smedereva Jovica Vujović.

Vujović je rekao da nije bilo vremena za čekanje i da su morali da sprovedu javnu nabavku po hitnom postupku, kako bi zaštitili poljoprivredne zasade.

U 2010. godini procenjena šteta od elementarnih nepogoda na 1.930 hektara obradivih površina u smederevskom kraju, iznosila je 232.186.800 dinara.