Smederevo na spisku gradova u kojima komarci prenose groznicu zapadnog Nila


05. septembar 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Beogradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju očekuje da referentna laboratorija “Makrogen Jurop” (Macrogen Europe) u Holandiji uskoro dostavi rezultate određivanja tipa virusa groznice zapadnog Nila, koji je otkriven u populacijama komaraca na široj teritoriji Srbije.

Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, sa analizama do 1. septembra, prisustvo virusa je potvrdjeno u 14 gradova u Srbiji”, rekla je Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”, dr Bojana Grgić.

Ona je dodala da je “analizom ovih uzoraka na širem području Beograda konstatovano da pozitivnost na prisutnost virusa groznice zapadnog Nila opada na nekim lokalitetima, na nekima se održava, a da se brojnost komaraca takodje smanjuje”.

Pored Beograda, pozitivne rezultate imali su i:

Požarevac
Subotica
Slankamen
Smederevo
Ruma
Šabac
Valjevo
Temerin
Pančevo
Donji Milanovac
Niš
Zrenjanin
Bečej

Veliko Gradište je na osnovu rezultata od 25. avgusta negativno.

Na osnovu uzoraka koji su analizirani na prisustvo virusa groznice zapadnog Nila zaključno sa 1. septembrom, ostali gradovi nisu pokazali pozitivan rezultat.

U Srbiji je do danas zvanično prijavljeno 135 slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila, a većina zaraženih, njih 97, je sa teritorije Beograda, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od ukupnog broja obolelih, 103 osobe imaju ili su imale kliničku sliku meningitisa (zapaljenja moždane opne), encefalitisa (upale mozga) ili meningoencefalitisa. Od njih 131 koji su bili hospitalizovani, 67 je otpušteno iz bolnice, rekla je danas Tanjugu šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u “Batutu”, specijalista epidemiologije Bojana Grgić.

– Obolela osoba koja živi u Beču, a kod koje su simptomi počeli neposredno nakon što je doputovala u Srbiju, na područje opštine Smederevo, prevedena je u Beč na dalje lečenje. Ostali oboleli nisu putovali van zemlje u periodu potencijalne izloženosti – objasnila je dr Grgić.

Podsećajući da su starije osobe u najvećem riziku, ona je navela da je, od 135 obolelih, njih 112 u životnom dobu preko 50 godina, a 86 među njima ima neko hronično oboljenje.

Dr Grgić je rekla da je registrovano 18 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusom groznice zapadnog Nila – 10 je iz Beograda, dvoje sa teritorije opštine Ruma.

Po jedna osoba umrla je u opštinama Temerin, Vršac, Vlasotince, Pančevo, Smederevo i Velika Plana.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, što znači da su pripadale kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Imajući u vidu dosadašnja iskustva u našoj zemlji i regionu, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najviše zaraženih ima tokom avgusta i septembra, rekla je dr Grgić i objasnila da je širenje groznica zapadnog Nila, kao sezonskog oboljenja, vezano za period najveće aktivnosti komaraca, koji su glavni prenosioci virusa.

– U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca – istakla je dr Grgić.

Na Odeljenju za infektivne bolesti zrenjaninske Opšte bolnice jedan pacijent preminuo je od virusa groznice zapadnog Nila, a dva pacijenta su izlečena i puštena kućama, rekao je danas načelnik tog odeljenja dr Zoran Tošić.

Tošić je na konferenciji za novinare, održanoj u Zavodu za javno zdravlje, rekao da je preminuli pacijent imao 77 godina i da je bio srčani bolesnik.

On je preminuo 29. avgusta, a dijagnoza o zaraznoj bolesti danas je potvrdjena iz Instituta “Batut”.

Virus zapadnog Nila počeo je ubrzano da se širi, pa je za nedelju dana 30 pacijenata hospitalizovano u Klinici za infektologiju i virusologiju Kliničkog centra Srbije zbog sumnje da su zaraženi.

Da li su svi pacijenti oboleli znaće se danas, s obzirom na to da je Institut “Torlak” tek juče dobio testove kojima se potvrđuje prisustvo ovog virusa.