Smederevo je primer dobre prakse inkluzije Roma


01. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Koordinatorka za romska pitanja u gradskoj upravi u Smederevu Djulijeta Sulić primeljena je u stalni radni odos i time je taj grad, kako sama Djulijeta ističe, pokazao primer dobre prakse u inkluziji Roma.

Ona je agenciji Beta rekla da rad koordinatora u gradskim i opštinskim upravama finansira UNDP, ali da je Smederevo ispoštovalo ugovor napravljen još 2007. godine i u stalni radni odnos posle odredjenog vremena primilo koordinatora.

Prema njenim rečima, pojedine gradske uprave koordinatorima ugovore samo produžavaju na odredjeno vreme i raskidaju ih, ma koliko bili dobri i potrebni.

Većinom gradske uprave prihvate na odredjeno vreme Roma za koordinatora, posebno kada čuju da će ga finansirati neko drugi.

“Kada prodje šest meseci, pozivajući se na Zakon o zapošljavanju i ugovor se ne produži jer treba gradska uprava da nastavi finansiranje”, objašnjava Sulić.

“Problemi Roma su gde god se okrenu: i u zdravstvu, i kod zapošaljavanja, u obrazovanju, na svakom koraku. Mi smo tu da usmeravamo te ljude da se snadju, potraže pomoć, pravni savet, nismo svemogući, ali smo itekako potrebni našem narodu”, rekla je Sulić.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest