Smederevo ipak dobija rafineriju?


04. februar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Predstavnik kompanije Komiko oil, Radomir Radivojević, rekao je da su u toku pregovori sa vlastima u Smederevu oko usaglašavanja ugovora o izgradnje rafinerije.

“Od utorka traju intenzivni pregovori sa predstavnicima vladajuće koalicije u gradu, u vezi sa usaglašavanjem izmenjene verzije ugovora o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije”, rekao je Radivojević.

On je kazao da je “Komiko oil” pozvala vladajuća koalicija u Smederevu, da bi im prenela primedbe na tekst ugovora, koji prethodno nije izglasan u Skupštini grada Smedereva 18. januara.

“Imali smo dva gotovo celodnevna sastanka na kojima su predstavnici lokalne samouprave izneli primedbe i nove predloge u vezi sa iznalaženjem optimalnog rešenja kako bi se ova investicija realizovala”, rekao je Radivojević.

“Od 11 novih zahteva za izmenu ugovora, pokazali smo i ovog puta dobru volju i u dostavljenom odgovoru prihvatili većinu novopostavljenih zahteva, devet i po”, precizirao je Radivojević.

On je izrazio očekivanje da će se prečišćeni tekst ugovora uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada Smedereva, “kako bi se našlo rešenje da ova značajna investicija ostane u Smederevu i Srbiji”.

Odbornici u lokalnom parlamentu prošlog meseca nisu dali „zeleno svetlo“ za izgradnju rafinerije u ovom gradu, a zamerke protivnika ove investicije uglavnom su se odnosile na tekst ugovora o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije. Od tada prisutna 64 odbornika, 30 je glasalo „za“, što nije bilo dovoljno za izglasavanje ove odluke.

Skupština grada Smedereva donela je pre dve godine i pet meseci Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, u industrijskoj zoni u Smederevu, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, za izgradnju rafinerije.

Neizgrađeno građevinsko zemljište, na osnovu „zelenog svetla“ odbornika, trebalo je da bude izdato u zakup kompaniji „Komiko oil“ , radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Prethodni tekst ponuđenog ugovora Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je i pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta.