Smederevo ima novu turističku atrakciju


09. novembar 2012. DRUŠTVO – U smederevskoj tvrđavi završena je konzervacija i prezentacija sakralnog kompleksa iz 10. veka, otkrivenog pre trideset godina unutar drevnih zidina.

Temelji crkvenog kompleksa tako su spaseni od urušavanja i nestajanja, a Smederevo je dobilo još jednu atraktivnu turističku ponudu u okviru tvrđave.

Lokalitet ima nekoliko građevina. Veruje se da je na tom mestu najpre bila podignuta vizantijska crkva,čak pola milenijuma pre izgradnje tvrđave, koja je u doba despotovine obnovljena.Tokom turskih osvajanja srednjovekovna crkva pretrpela je razaranja i pretvorena je u džamiju od koje su Austrijanci potom, dolaskom na ove prostore, napravili katoličku crkvu. To zdanje ubrzo su Turci porušili i time je okončana burna istorija sakralnog kompleksa.

Arheološka istraživanja lokaliteta tokom 1981. godine dovela su stručnjake do ostataka vizantijske crkve,a narednih pet godina potrošeno je na dodatna ispitivanja.Na restauraciju se čekalo dve i po decenije.

– Radove smo započeli ove godine u maju,bogosluženjem na ostacima temelja, i to je bio prvi pravoslavni obred u tvrđavi još od 1459. kada je Smederevo palo pod tursku vlast. Prezentacija je urađena tako da svaka faza najvažnijih detalja bude prepoznatljiva, s akcentom na srednjovekovnu crkvu. Urađen je široki otkop i srušen visoki betonski šaht bunara pored zida crkve, tako da smo dobili jednu sagledivu celinu –objašnjava Veroljub Ranković, direktor Regionalnog centra za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Unutrašnjost crkve prekrivena je kamenim pločama.Prostor oko sakralnog kompleksa je proširen i predstavljen na prvobitnoj koti terena. Spoljni zidovi rađeni su uglavnom sa ostacima cigle i kamena iz drevnih vremena, dok je za ispunjavanje unutrašnjosti korišćen kamen koji se odronio od zidina tvrđave, ali i nov, autentičan materijal.

Vrednost projekta premašila je sedam miliona dinara, od čega je grad dao 2,2 miliona, a ostatak je učešće Ministarstva kulture.

Izvor: Politika, B92