Smederevo domaćin Prvenstva Evrope u fudbalu za kadete


Kadetska fudbalska reprezentacija Srbije (igrači do 17 godina) igraće u A grupi Prvenstva Evrope sa selekcijama Danske, Francuske i Engleske, odlučeno je žrebom u Beogradu. Učesnici B grupe su Nemačka, Holandija, Češka i Rumunija.

Prvenstvo Evrope za kadete biće održano u Srbiji od 5. do 15. maja, a gradovi domaćini su Beograd, Novi Sad, Smederevo i Inđija.

Ceremonija žrebanja održana je u Skupštini Beograda, uz prisustvo delegacija svih osam reprezentacija učesnica. Žrebom je rukovodio prvi potpredsednik Komisije Uefe za omladinski i amaterski fudbal Džim Bojs, a raspored grupa odredio je selektor A reprezentacije Srbije Vladimir Petrović.

Uvažene goste iz Evrope, kao i gradonačelnike gradova domaćina u kojima će se igrati Šampionat, pozdravili su predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav karadžić i ministarka omladine i sporta u Vladi Srbije Snežana Samardžić-Marković.

Karadžić je istakao da je “ponosan što će naša fudbalska asocijacija organizovati finalni turnir” i najavio dolazak predsednika Uefe Mišela Platinija i prvog čoveka Fife Sepa Blatera.

“Velika nam je čast što ćemo biti domaćini najtalentovanijim mladim fudbalerima Evrope. Bićemo dobri organizatori, a posebno mi je zadovoljstvo da kažem kako će Platini i Blater doći na finale koje će se igrati u Novom Sadu 15. maja, a da ćemo dan ranije svečano otvoriti Kuću fudbala u Staroj Pazovi, u prisustvu mnogobrojnih gostiju iz Evrope”, rekao je predsednik FSS.

Karadžić je takođe poručio da je već “razgovarao sa čelnim ljudima Uefe i najavio kandidaturu i za neko od narednih takmičenja”

Samardžić-Markovićeva je istakla da je “u Srbiji privilegija biti ministar omladine i sporta”.

“Šampionat Evrope za kadete na jednom mestu okupiće i mlade i sport i veoma sam srećna što će naša zemlja biti domaćin. U ime Vlade Srbije koristim priliku da javno kažem kako će država podržati svaku narednu kandidaturu za domaćinstvo sličnog takmičenja”, istakla je srpska ministarka.

Po tri najbolje ekipe iz grupa 10. kontinentalnog Prvenstva u Srbiji izboriće učešće na Šampionatu sveta, koji će od 18. juna do 10. jula biti održan u Meksiku.