Smederevo dobija modernu marinu


08. avgust 2011. DRUŠTVO- Studija marine u Smederevu, koju finansira nemačka agencija za tehničku saradnju (GTZ), uskoro bi trebalo da bude predstavljena stručnoj javnosti.

“Biće to velika korist za Smederevo, pošto studiju rade najveći stručnjaci za izgradnju marina na celoj teritoriji Evrope. Oni su nosilac tog projektnog zadatka i oduševljeni su ovim prostorom. Smatraju da ima perspektivu, što znamo i mi, ali ne znamo kako da je uredimo”, izjavio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

“GTZ će finansirati izradu studije. Posle toga će se ići u realizaciju ovog projekta – traženje investitora, ili će možda sam grad, kroz javni sektor izgraditi marinu”, kazao je Umičević. On je ocenio da ono što Smederevci sada zovu marinom je samo uređeni deo nekadašnjeg korita reke Jezave i da do izgradnje prave marine ima još dosta vremena.

“Za tri godine treba očekivati da Smederevo bude na karti Evrope, sa uređenom marinom po standardima EU”, naveo je Umičević. On je uveren da je šansa za ovakve projekte u Dunavskoj strategiji u kojoj vidi ključnu perspektivu za ovaj region.

“Dunavska strategija podržava ovakve projekte i mi želimo da vežemo dve vrlo važne stvari – Tvrđavu i marinu. Takav istorijski sadržaj kakav je Smederevska tvrđava je blagougodan za posetioce koji budu došli čamcima, jahtama, brodovima do Smedereva”, rekao je Umičević i zaključio da je to najveći turistički potencijal grada koji treba posmatrati zajedno, kao jednu celinu.