Smederevo dobija fontanu na Gradskom trgu i spomenik Despotu Đurđu


19. maj 2018. DRUŠTVO – Izvor: eKapija – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović pokrenula je inicijative za izgradnju fontane na Gradskom trgu, kao i za podizanje spomenika Despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu.

Kako se navodi na sajtu tog grada, formirane su i stručne komisije sa zadatkom da utvrde kriterijume i objave konkurse i izvrše izbor najboljih idejnih rešenja.

Komisiju za izbor najboljeg idejnog rešenja za Fontanu čine – Snežana Čupić, diplomirani arhitekta u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, i Vesna Janković, diplomirani građevinski inženjer u Javnom preduzeću Urbanizam Smederevo.

Komisiju za izbor najboljeg idejnog rešenja za podizanje spomenika Despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu čine – Veljko Lalić, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Vlasta Filipović, vajar, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu, i Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.