Smederevo: Crnogorci najbolje kose


15. jun 2012. DRUŠTVO – Na ovogodišnjoj, 13 „Kosidbi na Plavincu“, kod Smedereva, pobedio je Milorad Gazdić iz Pljevalja, ispred svog sugrađanina Radmila Đokovića, a treće mesto osvojio je Boško Miljuš iz Vranova.

Pobednik “Kosidbe na Plavincu je za 1,05 minuta pokosio livadu dugu 22 a široku 2,2 metra.

Pod pokroviteljstvom grada Smedereva, Kosidbu su organizovali Udruženje kosača „Plavinac“ i MZ Plavinac. Učestvovalo je 165 kosača iz 30 gradova Srbije, Crne Gore i Republike Srpske što je čini najmasovnijom u Evropi, tvrde organizatori.

Goranski gaj, gde je ova manifestacija održana, udaljen je četiri kilometra od centra Smedereva, nalazi se pored puta za Beograd, u neposerdnoj blizini Dunava.

Pored kopsidbe kao centralnog događaja, održana su takmičenja u nadvlačenju konopca i bacanju kamena s ramena. Priređena je etnoizložba aktiva žena, prezentacija starih zanata i izbor najukusnijih domaćih jela. Za najuređeniji štand, prvo mesto osvojile su žene iz Skobalja, druge su bile Lipljanke, dok su treće mesto zauzele žene Aktiva smederevske Mesne zajednice Slavija.

Posetioci, po dobrom starom običaju, imali su priliku da se posluže ribljom čorbom, pasuljem i poslasticama koje su pripremile članice brojnih aktiva žena. U progamu su učestvovali folklorni ansambli “Semendrija“ i “Jerina” i učenici Muzičke škole “Kosta Manojlović”.

Autor / izvor: Šumadijapress