Smederevke pobednice Kupa Srbije


18. februar 2017. SPORT – Ponovo su pištoljašice smederevske streljačke družine, i to u godini kada se proslavlja jubilej – 130 godina streljaštva u Smederevu, došle do ekipne titule prestižnog turnira iz A programa, finala Kupa Srbije! Pojedinačno, najbolja je bila Jasmina Milovanović, koja je osvojila vicešampionski trofej. Veljko Ilić je bio nadomak medalje u juniorskom finalu puškom, Ana Todorović i Petar Adamović su finale završili u ranoj fazi, na početku eliminacija. 

Četiri godine pištoljaška ekipa Streljačke družine „Smederevo“ u sastavu Jasmina Milovanović, Ana Alentijev i Ana Todorović, je u samo vrhu sportskog streljaštva u Srbiji. U kontinuitetu osvajaju medalje na najznačajnijim državnim takmičenjima. Ove godine, kada se proslavlja jubilej – 130 godina streljaštva u Smederevu, ponovo su bile najbolje na Kupu Streljačkog saveza Srbije, koji je odžan prošlog vikenda na strelištu u Sportskoj hali Smederevo. Sa rezultatom od 1106 krugova za 23 kruga su bile bolje od ekipe Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda, a treće mesto sa krugom manje od „policajki“ imala je proslavljena ekipa Streljačkog kluba „Crvena zvezda“, koju predvodi reprezentativka Zorana Arunović. Da podsetimo, ova zlatna ekipa „Smedereva“ na finalima Kupa Srbije nastupa u istom sastavu od 2014. godine kada su i osvojile prvo ekipno zlato u Kupu, 2015. su bile druge, a prošle godine treće.
Pojedinačno, u kontinuitetu, Jasmina Milovanović osvaja medalje! Prve, 2014. godine zlato, 2015 i 2016. bronzu, i sada srebro. Bolja od nje bila je samo Zorana Arunović. Bronzu je osvojila Brankica Zarić, iz Streljačke družine „Novi Sad 1790“. Odličan rezultat je ostvarila i Ana Alentijev, nekadašnja juniorska reprezentativka Srbije iz Smedereva – 372 kruga, a Ana Todorović, koja već duže vreme ima povredu kolena, koja joj onemogućava postizanje najboljih rezultata, napravila je pravi podvig otpucavši 354 kruga u osnovnom delu! Dan ranije pucala je juniorsko finale. U osnovnom delu imala je 351 krug, ali je takmičenje završila kao osma u finalu. Petar Adamović, finalista u kategoriji juniora pištoljem, u osnovnom delu bio je šesti sa 544 kruga, a u finalu peti.
Veljko Ilić, finalista u kategorijama juniora i seniora pištoljem, prvog dana je bio na nivou svojih rezultata i sa 616 krugova plasirao se kao četvrti u finale, ali na žalost, (ni) u finalu nije uspeo dalje od tog mesta. Medalje su podelili strelci Streljačkog kluba „Čika Mate“ iz Kragujevca Stevan Jovanović – zlato, srebro Đorđe Savić, uzdanica kosjerićkog „Oka sokolovog“ i Jagodinac Lazar Kovačević, bronza. U seniorskoj kategoriji bio je prvi ispod crte. Tako Ilić nije uspeo da odbrani titule koje je osvojio prošle godine na ovom turniru, juniorsku bronzu i seniorsko srebro.
Kao kuriozitet dvodnevnog takmičenja najboljih strelaca Srbije na strelištu u Smederevu ostaje oboren državni rekord u disciplini vazdušna puška, a junak dana kragujevački reprezentativac Milutin Stefanović je još jednom prevazišao samog sebe i popravio za 1,2 kruga svoj rekord star samo dvadesetak dana sa turnira u Minhenu. Njegovih 632,1 krug je rezultat slabiji samo za 1,4 kruga od svetskog rekorda koji drži mađar Petar Šidi. 
Na strelištu u Smederevu takmičenja se nastavljaju sledeće nedelje trećim kolom Smederevske lige za decu i odrasle. Vikend iza toga u Beogradu će se odražti treće kolo Kupa Srbije u B programu (pioniri/ke, kadeti/nje i mlađi juniori/ke), a na Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem, u Maribor, početkom marta, putuju trenutno najspreminiji: Jasmina Milovanović i Petar Adamović.