Smederevka najstarija trudnica u Srbiji


30. novembar 2012. – DRUŠTVO – Šezdesetogodišnja Lj.M. iz Smedereva, najstarija je trudnica, a za dva meseca biće i “najstarija majka” u Srbiji.

Lj.M. će ovo biti prvo dete. Zatrudnela je uz pomoć donacije jajne ćelije, a veštačka oplodnja je rađena u Češkoj, jer je ovakav vid donatorstva u našoj zemlji zabranjen.

Lj.M. je dečiji stomatolog po struci, a trenutno je i na specijalizaciji na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. U Smederevu ima i privatnu ordinaciju koja se bavi protetikom.

“Blic” piše da je Lj.M. pre nekoliko dana primljena u Ginekološko- akušersku kliniku “Narodni front” na Odeljenje za visokorizičnu trudnoću jer joj je otekla noga.

Urađene su joj sve analize i ustanovljeno je da trudnoću odlično podnosi i da je sa bebom sve u redu.

Nakon svih pregleda Lj.M. je zahtevala da je otpuste iz bolnice i na svoju odgovornost je puštena kući pre dva dana.

Zanimljivo je da je od lekara tražila da joj daju potvrdu da je provela nekoliko dana u bolnici kako bi mogla da pravda izostanke na Stomatološkom fakultetu, piše list.

Prof. dr Nedeljko Čutura, ginekolog kaže da rađanje deteta posle 60. godine nije novina u svetu, ali da predstavlja svojevrsni medicinski fenomen.

”To se radi duži niz godina i čak postoje klinike koje rade vantelesnu oplodnju starijim ženama. Ukoliko žena ima matericu, unosi se jajna ćelija donatora, a procenat da oplodnja uspe je čak veći kod žena koje su prošle menopauzu”, objasnio je za “Blic” Čurura i dodao:

“Naravno da u tim godinama postoji rizik i za ženu i za dete. Što je žena starija rizik je veći.”

Izvor: Mondo, Blic