Smederevci progovorili kineski


27. novembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Učenici smederevske gimnazije počeli su da uče kineski, a za ovaj jezik prijavilo se stotinak srednjoškolaca.

Ono čega su se stariji Smederevci “plašili” kada je kineski “Hestil” preuzeo Železaru, da će morati da uče kineski, mladi su sa oduševljenjem prihvatili. Stotinak gimnazijalaca prijavilo se za časove kineskog koji su počeli u toj školi. Institut “Konfučije” obezbedio je predavače i knjige, škola prostor, a savremena učila kineska kompanija “Hestil”, odskora vlasnik Železare u Smederevu.

Više je razloga iznenadnom interesovanju učenika za nama prilično komplikovan strani jezik, a onaj koji prvi pada na pamet je to što Železarom od ovog leta gazduju Kinezi. Ipak, sudeći po odgovorima đaka, to nije bilo presudno.

– Kineski uticaj u svetu je sve značajniji, i zbog snage njihove ekonomije i inače. Ovo je izuzetna prilika da naučimo jezik koji će u budućnosti sigurno biti još zastupljeniji nego što je sada – objašnjava Magdalena Budimski, učenica trećeg razreda Gimnazije.

Njena koleginica sa grupe Danica Panov kaže da je kineski zanimljiv jezik i da je zbog toga htela da ga nauči.

– Nije toliko teško koliko sam mislila, a i predavanja su zanimljiva, profesori su odlični – kaže Danica.

Za početak, objašnjava profesorka Van Vnting, i nije toliko bitno da učenici znaju mnogo reči, bitno je da one koje nauče pravilno izgovaraju. Laiku na prvo slušanje, ni to ne izgleda jednostavno, o pisanju da i ne govorimo. Kinesko pismo je jedno od najstarijih, postoji više od 6.000 godina i za to vreme je zabeleženo oko 80.000 karaktera. To su uglavnom ideogrami – znaci koji predstavljaju čitave reči ili morfeme. Srećom, u savremenom kineskom koristi ih se najčešće “samo” oko 8.000, a smatrate se pismenim ako ih znate bar 3.000.

– Već nas po Smederevu pitaju da li ćemo organizovati kurs i za starije, ne samo za učenike Gimnazije. Ako bude dovoljno zainteresovanih, zašto da ne. Đaci koji dolaze na časove baš pokazuju entuzijazam u učenju. Radoznali su, svašta pitaju, pa i to koje su mogućnosti da odu u Kinu, ima li takmičenja, stipendija – priča Vanja Gajić sa Instituta „Konfučije“, koja je posle završenih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu, u Pekingu bila na master studijima i tu stekla zvanje profesorke kineskog.

Zanimljivo je da se u Institutu spremaju i za obrnuto: Kinezi traže da uče srpski. Više njih koji su došli u Srbiju zainteresovani su da nauče jezik zemlje u kojoj su.

To je, kažu, tek u planu, zasad su profesorkama briga ovi mladi Smederevci željni znanja novog jezika.

Direktor “Hestila Srbija” Džao Đun uručio je direktoru Gimnazije u Smederevu Aleksandru Martinoviću poklone kompanije, interaktivnu tablu i ostala savremena učila koja bi trebalo da pomognu da đaci lakše savladaju kineski. Maloj svečanosti tim povodom prisustvovao je i Lu Šan, otpravnik poslova Ambasade Kine, direktor Instituta “Konfučije” Radosav Pušić, kao i gradonačenica Smedereva dr Jasna Avramović. Program su upotpunile učenice XIII beogradske gimnazije koje već uče kineski, otpevavši prigodnu pesmu na tom jeziku.